Полови инфекции са причина за 95% от случите на безплодие у нас

Около 95 на сто от случаите на безплодие сред българите са свързани с лошо лекувани или недиагностицирани инфекции, предавани по полов път. Те са причина и за недоносване на плода при 85% от всички преждевременни раждания у нас. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по повод Европейския ден на антибиотиците 18 ноември и Световната седмица за отговорно прилагане на антибиотиците, организирана от Световната здравна организация. По думите на специалиста обаче вместо да се инвестират пари в посока решаване на проблема, щедро се изливат милиони за репродукция.

По отношение на резистентността на населението към антибиотици България заема средно европейско ниво, обясни ръководителят на Националната референтна лаборатория по антибиотична резистентност д-р Иван Иванов. Най-голямата резистентност към широкоспектърни препарати има в съседните Гърция и Румъния.

Проф. Тодор Кантарджиев припомни, че антибиотиците са групите на най-успешните лекарства, които са преобърнали резултатите в медицината и са удължили живота на хората.

У нас 80% от консумацията на тези препарати се извършва в доболничната помощ, по данни от над 150 лаборатории в страната.

В Европа 16 млн. страдат от вътреболнични инфекции. От тях 37 000 умират, а щетите са за 7 млрд. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве