Полска група за народни песни и танци от Хрубиешов с концерти на сцената на „Фолклорен извор“ край Свищов

Групата за песни и танци от град Хрубиешов, Полша ще изнесе концерти на сцената на НФФ "Фолклорен извор" в свищовското село село Царевец на 3 и 4 август. В две поредни вечери публиката ще се запознае с полския фолклор и ще усети многообразието в репертоара на младите чуждестранни певци, музиканти и танцьори . Групите са участвали на фестивали в Дания, Испания, Португалия, Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Чехия, Германия, Ватикана, Литва, Украйна, Беларус, Словакия, Франция и Перу, а от 1998 г. са член на Международния съвет на организациите на фолклорните фестивали и народни изкуства /CIOFF/.

Още първата концертна вечер гост-изпълнителите демонстрираха богатството на родния им фолклор, чрез пъстри одежди, разнообразие от танци, музикални изпълнения и песни. Настроението, за което допринесоха беше чудесен завършек на първия конкурсен ден от фолклорния фестивал. 99 групи и самостоятелни участници представиха своите музикални умения и фолклорни носии пред квалитетното жури.

Въпреки изморителния ден, хореографът Димитър Манов, като член на журито, не пропусна да отправи похвални думи към танцьорите от фолклорен танцов състав „Творецът“, които макар и последни за деня се представиха на изключително високо ниво, показвайки динамика в изпълненията, синхрон и разнообразие в танците. Северняшкият фолклор беше представен по достоен начин и от много други местни състави и изпълнители, които впечатлиха гостите от Македония, пристигнали специално за „Фолклорен извор“.

Кметът на побратимения град Велес Славчо Чадиев е в Свищов с културна делегация, за обмяна на опит и добри практики. Високото ниво на организация, засиленият интерес към фестивала и популярността, която придобива „Фолклорен извор“, е основание да се смята, че в село Царевец се провежда един от най-добрите фолклорни фестивали в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони