Полски екстремисти готвели атаки срещу мюсюлмани

От 38 млн. поляци едва 20 000 са мюсюлмани, според официални данни.

Задържани са двама от групировката във Варшава и Шчечин

Иззети са експлозиви и оръжия

Специалните служби и полицията на Полша обявиха вчера, че са задържали двама души, членове на “екстремистка организация”, заподозрени, че са подготвяли нападения с експлозиви и огнестрелни оръжия срещу мюсюлманската общност в страната, предаде АФП

“Става въпрос за първите два ареста на членове на тази групировка, подготвящи актове на насилие в Полша”, казва пред агенцията Станислав Зарин - говорител на координатора на полските служби, без да назовава имената на задържаните.

Арестите са били извършени в столицата Варшава и град Шчечин, успоредно на множество претърсвания, в рамките на които са били открити “химически субстанции, позволяващи производството на огромни количества експлозиви”, уточнява говорителят.

Двамата задържани са били познати на службите още от разследване от 2013 г. за планирано нападение срещу парламента във Варшава с кола бомба, заредена с 4 т експлозиви. Според Зарин неназованата групировка и задържаните нейни членове били вдъхновени от нападенията, извършени от Андерш Брайвик в Норвегия през 2011 г. и това в Нова Зеландия от Брентън Тарант по-рано тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа