Получени са 10 милиона евро от ЕС за бързо възстановяване на щетите от взрива в Хитрино

Снимка: Труд

10 милиона евро от Брюксел са получени за бързо възстановяване на щетите по местната инфраструктура от взрива в село Хитрино, предаде БНР. Най-бързият начин за усвояване на парите е изготвяне на целеви проекти по оперативната програма "Развитие на селските райони".

Антон Аспарухов от Министерството на земеделието и храните съобщи, че кметът на Хитрино е заявил готовност подаването на проекти да започне от 16 януари догодина.

"Тези средства могат да бъдат използвани за пътища, улици, общински сгради също така, водопровод и канализация, както и за ремонти и реконструкция на училища, детски градини и като цяло тези десет милиона евро могат да обхванат почти всички видове малки по мащаби публична инфраструктура на територията на село Хитрино. Това е целеви прием специално за село Хитрино, който е по мярка седем, две инвестиции малки по мащаби инфраструктура, която е част от програмата за развитие на селските райони. По програмата се кандидатства с подготовка на проектно предложение и заявление за кандидатстване. По принцип по мярката имаме ограничение за брой проекти, но това ограничение специално за община Хитрино е паднало, тоест не го изискваме, дали сме пълна свобода на кмета и на ръководството на местната власт да насочат проектите към конкретните щети без да ги ограничаваме по никакъв начин."

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България