Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с "Газпром"

Националната газова компания на Полша ПГНиГ (PGNiG) обяви днес, че е подала жалба в Съда на Европейския съюз срещу споразумението на ЕС с руския газов гигант "Газпром", който бе заподозрян в злоупотреба с господстващо положение, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

ЕС прие на 24 май направените от "Газпром" отстъпки с цел да спре обвиненията за злоупотреба с господстващо положение в осем източноевропейски страни, сред които и България. Това позволи на руския газов гигант да избегне глобата.

Въпреки че споразумението влезе в сила преди шест месеца "Газпром" продължава да нарушава общностното право и да увеличава цените на газа за страните от Централна и Източна Европа", се посочва в комюникето на ПГНиГ, в което се уточнява, че компанията е депозирала жалбата си в Съда на ЕС вчера.

"Комисията не положи необходимото усърдие при подготвянето на решението, тя го обяви в явно противоречие със събраните доказателства и наруши определен брой процедурни разпоредби на правото на ЕС", заяви полският газов гигант.

"Освен това наложените на "Газпром" ангажименти бяха недостатъчни спрямо щетите, понесени от компаниите от Централна Европа в резултат на дейностите на "Газпром", които са несъвместими с правото на ЕС", се посочва в комюникето.

"Газпром", който е контролиран от Кремъл, бе заплашен от глоба, която можеше да достигне до 10 процента от годишния му световен оборот.

В резултат на споразумението Еврокомисията, която отговаря за конкуренцията, наложи на руския газов гигант серия от подробни правила, имащи за цел да променят поведението му на газовите пазари в Централна и Източна Европа и по този начин да гарантират най-вече конкуренцията при оформянето на цената на газа.

Това приятелско споразумение предизвика недоволството на голяма част от осемте страни от Централна и Източна Европа - бивши съветски сателити, сега членки на ЕС, и най-вече на Полша - които искат да намалят зависимостта си от могъщия си съсед.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа