Полша предлага на Тръмп „Форт Тръмп“

Варшава готова да инвестира $2 млрд. в US база

Президентът на САЩ обмисля премахване на визите за поляци

Американският президент Доналд Тръмп заяви на среща с полския си колега Анджей Дуда в Белия дом, че САЩ обмислят предложение на Варшава за създаване на постоянна US военна база на територията на Полша, предаде Ройтерс.

Варшава отдавна изразява желание да приеме военен обект на САЩ за противопоставяне на “руската заплаха” и е обявявала, че готова да инвестира в него 2 млрд. долара. На срещата си Тръмп късно във вторник Дуда съобщи и предложение за името на евентуалната бъдеща база - “Форт Тръмп”.

Президентът на САЩ заяви, че е съгласен с оценката на Варшава, че Москва “действа агресивно” в региона и съобщи, че искането за базата се обсъжда. Той подчерта, че оценява готовността за инвестиции от $2 млрд.

“Обмисляме много сериозно този проект, знам, че Полша харесва идеята много”, каза още Тръмп.

Русия изрази опасения през май относно молбата на Варшава и посочи, че разширяването на инфраструктура на НАТО към руските граници ще наруши стабилността в Европа.

На свой ред шефът на Пентагона изтъкна, че окончателно решение по въпроса не е взето.

Тръмп и Дуда изразиха и споделени опасения относно руския газопровод “Северен поток 2”, който щял да направи Европа прекалено зависима от Москва и изложена на риск от “политическо изнудване”, както го определи полският президент.

Но Тръмп заяви, че САЩ няма да налагат санкции над компаниите, участващи в проекта. Той обяви още, че Вашингтон обмисля премахване на US визите за поляци. Освен Полша гражданите на още 4 държави от ЕС - България, Румъния, Кипър и Хърватия, все още се нуждаят от визи, за да посетят САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа