Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Истинска жива легенда в рокмузиката. Кой друг, ако не Пол Маккартни. Британският музикант е на 77 години и на тази възраст продължава да изнася концерти, да твори, да записва албуми. Като един неизчерпаем източник на творческа енергия.

[modula id="3369034"]

От култовата група на 60-те и 70-те години "Бийтълс" останаха двама живи членове. Така бившата ливърпулска четворка сега е двойка - Пол Маккартни и Ринго Стар. Няма човек по света, който не знае съдбата на Джон Ленън, а преди няколко години Джордж Харисън почина след тежко заболяване.

Много близки приятели

Оказва се, че Пол Маккартни редовно бил спохождан в сънищата си от другия участник в Ливърпулската четворка, убития през 1980 г. Джон Ленън. Тези свои видения сър Пол сподели в "Късното шоу" на Стивън Колбер, пише Контактмюзик.

"След като сме имали през годините толкова силна и дълбока връзка, това е естествено. Обичам, когато някои хора ме спохождат в сънищата ми.Сънувам и групите, в които съм свирил, но тези сънища винаги са смахнати. Но когато ми се привиди Джон, сънят ми е хубав!"

По думите на Маккартни мнозина изкарвали него и Ленън врагове.

"Ние бяхме големи приятели с Джон и това не се забравя лесно. Връзката ни беше супер специална!", довери пред Стивън Колбер сър Пол.

Водещата личност в групата

Сър Джеймс-Пол Маккартни е роден в Ливърпул. Придобива международна слава като един от членовете на популярната рок-формация „Бийтълс“. Някои го смятат за водеща личност в състава. Той е текстописец и основен композитор в групата, заедно с Джон Ленън, въпреки че за някои песни Маккартни има пълна заслуга (например „Вчера“ – „Yesterday“). Тандемът между двамата ражда над 50 хита.

След разпадането на „Бийтълс“ Маккартни продължава музикалното си развитие с успешна солова кариера и като водач на бандата „Уингс“. Записан е в Книгата на рекордите на Гинес като най-успелия композитор в историята на популярната музика.

Маккартни влиза в „Куоримен“ - скифъл група, основана от Джон Ленън, през 1957 г. Тогава двамата започват съвместната си работа над самостоятелни композиции. В 1960 г. съставът им се преобразува в „Бийтълс“ и две години по-късно записват първите си песни. Тогава тандемът Ленън/Маккартни започва непрекъснатата поредица от хитове, превръщайки групата си в международна знаменитост.

Първият музикант-милиардер в историята

Малко след разпадането на „Бийтълс“ Маккартни се жени за американската фотографка Линда Истман и издава първия си самостоятелен албум. В началото на 70-те създава групата „Уингс“, в която участват съпругата му и бившият китарист на „Муди Блус“ Дани Лейн.

Маккартни продължава да създава хитове както с групата си, така и самостоятелно. Прави различни дуети с популярни по това време поп изпълнители, като се ангажира по-дълбоко със социални теми. През 1997 г. получава рицарско звание, а през 2001 г. става първият музикант, чието състояние минава един милиард щатски долара. Точното му състояние е 1 милиард и 200 милиона долара.

Майкъл Джексън купува издателските права

Когато си един от двамата основни автори на песни в най-популярната група в историята, ставаш богат – въпреки че още в началото на звукозаписната си кариера Маккартни и Джон Ленън подписват сделка, с която губят контрол над повечето свои песни. (През 80-те години Майкъл Джексън купи каталога на Ленън-Маккартни. Пол успя да откупи издателските права върху каталога на „Бийтълс” през 2017 г.).

Пол и Джон все пак продължават да получават част от всяка сделка с тяхната музика. Това им носи доста пари, когато „Yesterday“ се оказва песента с най-много кавъри в историята. И Пол си взима урок: купувай издателски права! (За нещастие, той дава същия съвет и на Майкъл Джексън.)

Натрупването на пари и смъртта на Линда

При Пол Маккартни парите методично се натрупват. През 80-те той все още пуска сингли №1 и продава записи в милионни тиражи, докато авторските възнаграждения и таксите от издателски права се трупат. Това продължава през 90-те години, когато нетната стойност на неговото състояние е оценена на 500 милиона долара.

В края на десетилетието съпругата му Линда почива, но тя оставя на Пол още богатство, което се добавя към неговото. В този момент той вече е почти милиардер. През 2000 г. след смъртта си Линда завещава на Пол приблизително $200 милиона. (Тя има собствен бизнес, оценен на около 90 млн. в днешни пари.) Той получава това наследство почти без данъци, благодарение на умело планиране от нейна страна.

Следват години на изключително много приходи от концертна дейност - всъщност това, на което най-много разчитат днес музикантите по целия свят. „Форбс” изчислява, че между 2010-а и 2016 г. той е спечелил $350 милиона от концерти. Това включва 56,5 милиона долара само през 2015 година. Турнетата продължават и през 2019-а – този юни и юли Маккартни обиколи САЩ и Канада.

След края на работата си в "Бийтълс" Пол има изключително успешна солова кариера и музикално-издателска дейност. Към това добавя приходите от турнетата, които са същински „печатници за пари“. А наследството на Линда го побутва още малко по-нагоре. Но и без него днес той пак щеше да е милиардер.

Други рокзвезди ветерани като Мик Джагър и Кийт Ричардс са неприлично богати (по около $300 милиона всеки), Елтън Джон има дори още повече (около $500 милиона). Дори и те обаче бледнеят пред Маккартни, който всъщност има точто четири пъти повече от двамата асове на "Ролинг Стоунс".

Три сватби и едно погребение

Първият брак на 77-годишния днес Пол Маккартни е изпълнен с любов, приятелство, творчество. Това е животът му с Линда Кодак, а съюзът между двамата и досега се цитира като един от най-успешните в цялата история на шоубизнеса.

Двамата се срещат в лондонски клуб. После Пол се пренася в къщата на родителите й, където пише едни от най-великите песни на "Бийтълс". "Всяка любовна песен съм написал за Линда", признава Маккартни. Тя засенчва всичките други връзки и остава голямата любов в живота му.

Линда и Пол се женят през 1969 година, имат две деца. Всъщност именно тя го насърчава да продължи собствената си кариера след разпадането на "Бийтълс", дори става част от новата му група "Уингс".

След 29 години брак, Линда умира от рак на гърдата през 1998 година. Две години след погребението Пол постепенно започва връзка с бившата манекенка Хедър Милс. През 2002 година двамата сключват брак на супрескъпа церемония.

Животът им започва добре, на завършва с грозни скандали. Хедър успява да измъкне едва 24 милиона лири от огромното богатство на Пол, плюс 35 000 годишно за бавачка и за училищните разходи на сина им. За последен път Пол Маккартни се ожени през есента на 2011 година - точно преди осем години. Съпргата му Нанси е много, много богата американка. Така че със сигурност този брак е бил по любов, за разлика от намеренията на Хедър.

Любопитното е, че Нанси, също като Линда е диагностицирана с рак на гърдата. Тя обаче успява да се пребори с коварното заболяване.

Пол Маккартни заживява спокойно с Нанси и оценява това. "Намерих наистина живота, който исках. Спокоен съм и съм щастлив", признава легендарният музикант.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл