Помпео: НАТО е важен инструмент за сплашването на Русия

Германия трябва да увеличи разходите за отбрана до 2% от БВП, тъй като НАТО е важен инструмент за „сплашването на Русия“. Това заяви в интервю за „Билд“ американският държавен секретар Майк Помпео, съобщава БГНЕС.

„Най-трудното решение е в ръцете на германския народ. Правителството даде обещание за 2% и гражданите трябва да поискат от него да удържи на думата си. НАТО е изключително важен инструмент за сплашването на Русия. Германия със своята мощ и благосъстояние трябва да разбере, че е длъжна да направи нещо или поне това, което е обещала“, каза той.

Помпео се срещна в Берлин с канцлера Ангела Меркел и външния министър Хайко Маас. След преговорите Маас заяви, че Германия и САЩ са заинтересовани от добри отношения с Русия и работещ диалог за разрешаването на международните конфликти.

„Надяваме се, че Германия ще направи повече. Германското правителство разбира заплахата от ракетната програма и регионалната агресия /от страна на Иран – бел.ред./. Тези рискове са реални“, каза Помпео и добави, че „свободните демокрации са задължени да пазят света от заплахи“.

Държавният секретар се надява, че Германия ще участва в този процес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия