Поне 50 млн. лв. ще струва детската болница

Така изглежда в момента бъдещата Национална педиатрична болница. Снимка: Пламен Стоименов

Няма финансиране от Норвежкия фонд

Поне 50 милиона лева ще струва строителството на Националната педиатрична болница, коментираха пред “Труд” експерти. Правителството вече обяви, че първият транш ще е от 20 млн. лв.

Още преди Коледа експерти започнаха детайлно проучване на изоставената преди 30 години на груб строеж 13 етажна сграда в карето на Александровска болница. Предстои да се обяви обществена поръчка за препроектиране на корпуса, а след това и друга за довършителните строителни дейности. Здравният министър Кирил Ананиев увери, че обследването ще продължи около месец, за препроектиране ще са необходими още около три месеца, а в началото на лятото се очаква търгът за строителството. Той прогнозира, че до средата на 2020 г. Националната педиатрична болница ще бъде завършена. Ананиев увери, че ще е много по-евтино новата детска болница да се доизгради, отколкото да се вдига нова сграда. Самият той инспектирал грубия строеж, който предстои да се превърне в модерна болница.

От пресцентъра на здравното ведомство опровергаха твърденията на бившия министър Петър Москов, че имало осигурени 30 млн. евро от Норвежкия фонд за педиатрична болница. “Никога по норвежкия финансов механизъм не са били предвиждани 20 млн. евро за изграждането на национална детска болница. Това е била първоначална идея, която не е била одобрена при финалното подписване на меморандума”, съобщиха от здравното министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве