Поправят фасадите на занемарени сгради в центъра

Общината иска от собствениците да се заемат с ремонтите

Кметът на Бургас Димитър Николов предлага общинската администрация да изготви проекти за изпълнение на ремонтно-възстановителни дейности по фасади на занемарени сгради по централната улица "Богориди". Много от тях са с неугледен външен вид, а по улицата ежедневно преминават стотици туристи. Част от тези сгради са с паднали и нарушени мазилки, парапети и корнизи.

Според огледите е констатирано, че много се нуждаят не само от ремонт по фасадите, но се изисква изготвяне на архитектурен проект с обяснителна записка и количествено-стойностна сметка, които подлежат на съгласуване с Министерството на културата.

Проектите ще посочат необходимите за извършване ремонтни работи и ще бъдат предоставени на собствениците с конкретни указания и срокове за изпълнение. Ако и това не помогне, Община Бургас ще ремонтира сградите поетапно, а вложените средства ще бъдат претендирани за възстановяване от собствениците. В краен случай ще се търси начин изразходените суми принудително да бъдат събрани по съдебен ред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България