Популярна испанска група ще изнесе безплатен концерт за пловдивчани навръх Илинден

Популярната испанска група „Ла Туна” от Университета от Алкала де Енарес ще изнесе безплатен концерт жителите и гостите на града под тепетата този четвъртък навръх Илинден от 20 часа на сцената на площад „Стефан Стамболов” пред Община Пловдив. "Ла Туна" е институция с 5-вековна история, участваща активно в живота на Алкала де Енарес (Мадрид).

"Ла Туна“ е сдружение с нестопанска цел, което изнася безплатни концерти по целия свят. Асоциацията е основана още при създаването на Университета в Алкала през 15-и век и от нея са произлезли личности като Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега. Традицията е създадена от студенти, познати като сописти ( в превод от испански „sopa” означава „супа“) - студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни.

20pl4010-1Една от основните цели на "Ла Туна" е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си групата популяризира испанския бит, култура и фолклор, изнася концерти, прави шествия, изпълнява серенади като включва по забавен начин публиката.

"Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес ще гостува в Пловдив на 20 и 21 юли, като всички разходи по пътуването на музикантите от Иберийския до Балканския полуостров и обратно са финансирани от различни официални органи от Испания и с помощта на български фирми.

Община Пловдив като домакин на концерта също оказа помощ в логистиката на проявата. На 20 юли групата ще има среща в заседателната зала на Община Пловдив със заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков и представители на общинската администрация.

20pl4010-3Във всяка точка по света, която посещават "Ла Туна“, носят подаръци от Университета и от Общината на Алкала де Енарес за града - домакин, като изпълняват и една испанска песен за поздрав. Около 19 часа в четвъртък "Ла Туна“ ще преминат в шествие и песни по Главната улица на Пловдив, като по маршрута си до и около мястото на сцената ще спират и ще пеят за хората, които са в околните заведения.

През втория ден от турнето си у нас "Ла Туна“ ще направят туристическа обиколка на забележителностите на града под тепетата с екскурзовод. По време на обиколката на всички подходящи места отново ще пеят за жителите и гостите на Пловдив. В петък вечер е предвидена програма, включваща концерти в знак на благодарност към българските фирми, подпомогнали финансово осъществяването на визитата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура