Безплатен градски транспорт в Париж заради силното замърсяване на въздуха

смог, Париж

Пореден ден с безплатен градски транспорт в Париж. Причината за това решение на кмета на френската столица Ан Идалго е най-силното замърсяване на въздуха над града за последните десет години, предаде БНР.

Обезпокоителните данни са от службата за наблюдение на въздуха AirParif, а част от причините са свързани със студеното време и липсата на вятър - условия, които блокират вредните газове в града.

Още във вторник бяха взети кардинални мерки - освен безплатния обществен транспорт (за да се насърчават хората да го използват като по-щадящ), колите с четни и нечетни номера бяха разделени - във вторник в центъра на града можега да се движат са "четните", вчера - само "нечетните". Това важи и за моторите, като само през първия ден са наложени над 1700 глоби за неспазване на тези указания.

Мерките не засягат автомобилите с чуждестранна регистрация и, разбира се, линейките и пожарните.

Автомобилите с трима или повече пътници също могат да бъдат част от градския трафик.

Кметицата на Париж обяви днес в социалните мрежи, че снимките на смога, който обвива града са красноречивото доказателство, че тези мерки за абсолютно необходими.

Пикът на замърсяването се дължи не само на безветрието, но и на комбинацията от вредните емисии от автомобилите и тези от домашните камини с дърва. Извънредната ситуация ще остане в сила докато метеорологичната ситуация не се промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа