Пореден опит за автономия прави регион от Румъния, населяван предимно с унгарци

флаг, Румъния

Гражданска законодателна инициатива за обявяване на автономия на Трансилвания е била подадена на румънския парламент за обсъждане. Регионът Секей, който обединява централните румънски области Муреш, Харгита и Ковасня е населяван предимно с унгарци. Инициативата е събрала повече от сто хиляди подписа, предаде Romania-Insider.

Според изяснителния меморандум Секейският регион е „исторически регион със специално минало“, който в миналото се е радвал на широка автономия, независимо от държавата, към която е принадлежал, включително дори и по време на комунистическото управление на Румъния. Инициаторите сочат, че предложението е базирано върху принципа на субсидиарността като „една от основните ценностите на всички страни в Европа“, според която местните общности трябва да имат глас относно въпросите, които представляват интерес за тях.

Инициаторите критикуват забавянето на рационализацията на Румъния и затова смятат прилагането на проекта за полезно и демонстриращо, че „рационализацията е наистина решението за Румъния“. Според проекта Секейският регион трябва да стане автономен регион със статут на правен субект, който да контролира и управлява въпросите свързани с упражняването на собствена регионална политика. Там се твърди, че „автономията на региона, не застрашава териториалната цялост и суверенитета на Румъния“.

Според предложенията унгарският език ще бъде официален език в автономния регион и ще бъде използван в образованието, културата, правосъдната система и администрацията. Регионът трябва да има управителен съвет, управителна комисия и президент, както и местни власти. Президентът на Секейския регион ще бъде избиран пряко от жителите на областите в свободни общи избори за период от четири години според проекта.

Проектът има специална глава, посветена на „връзката между държавата и региона“, според която правителството на Румъния ще назначава префект в региона, който да съблюдава спазването на закона и да е медиатор между регионалните власти и централните власти в Букурещ.

Това е вторият опит за обявяването на независимост на Секейския регион. През 2012 г. партия „Демократически съюз на унгарците в Румъния“ предложи подобен проектозакон, който бе отхвърлен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа