Поредна отровна зима в България осигуриха управляващите

България е на челните места в класациите на СЗО по смъртност заради мръсен въздух. Основна причина за смога е битовото отопление.

Политиците и чиновниците в институциите отхвърлиха най-ефикасния и бърз метод за страната ни

Окончателно управляващите осигуриха на всеки българин „привилегията“ да диша опасно мръсен въздух през зимата, когато хората палят старите печки и ги зареждат с дърва и въглища. По данни на Световната здравна организация у нас всяка година заради фини прахови частици (ФПЧ) и други вредни емисии, отделяни основно от битовото отопление, преждевременно умират 10 000 души.

Вместо държавните чиновници да се съобразят с искането на общините, които настояваха за ефективни мерки в борбата срещу смога, в сряда Министерският съвет прие Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018 - 2024 г.

Въпросната стратегия е изработена от „специалисти“ на Световната банка срещу хонорар от 3 милиона лева и предвижда трака наречените устойчиви (дългосрочни) методи.

В документа „експертите“ незнайно как са стигнали до извода, че за нашата страна най-добрият вариант е остарелите печки на дърва и въглища на хиляди домакинства да бъдат подменени с „нови екологични уреди“. Такива според Световната банка са печките на пелети, климатиците, или присъединяване към газопреносна или топлофикационна мрежа, където има такива.

Още от пролетта на миналата година „Труд“ публикува редица материали по темата, в които експерти по Качеството на атмосферния въздух (КАВ) предупреждават, че предвижданите мерки няма да доведат до бързо решение на проблема. Напротив – в следващите години те ще го задълбочат, защото предложените от Световната банка методи не отговарят на реалността в нашата страна.

Но вместо да се вслушат в мнението на кметове, български специалисти и хората от общините, политиците и чиновниците решиха, че трябва да чуят само Световната банка, която няма представа за ситуацията у нас. В същото време управляващите си намериха още едно оправдание – Европейската комисия не позволявала на България да предприеме бързите и ефикасни действия и нямало да отпусне пари за тях, защото всичко трябвало да е „устойчиво“.

Истината

Както „Труд“ е доказвал десетки пъти от своите страници, печките на пелети, килматиците, газификацията и топлофикацията са в сферата на научната фантастика, когато става дума за България.

Брюксел отпуска общо около 190 милиона лева по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), които българските власти ще дадат за въпросните „устойчиви“ мерки.

До момента са одобрени 7 общини, които имат действащи програми по КАВ. В тези програми е записано, че на хиляди домакинства ще бъдат отпуснати безвъзмездно пари, за да се снабдят с печки на пелети и климатици.

Удобно се пропуска доказаният факт, че пелетните инсталации също отделят ФПЧ в големи количества.

До днес не е ясно как едно домакинство ще се откаже от евтините дърва и въглища (около 650-700 лева за сезон) и ще започне да си купува три пъти по-скъпите пелети. За отоплението на жилище от 100 квадратни метра са нужни няколко кубика за целия зимен сезон. За същото време са необходими 2-3 тона пелети – разликата в цената е огромна. Как точно бедни хора на кюмбета ще могат да отделят хиляди левове, за да зареждат новата си „екопчека“?

Същото е положението и с климатиците. Всеки сам може да сметне колко излиза отоплението на ток с мощен климатик и колко със старата печка. Кой нормален човек би се съгласил да премине от единия вариант на другия, при положение, че ако зимата е на ток, най-вероятно всичките му доходи ще отиват за да покрива тази сметка.

Стигаме до умопомрачителната идея за присъединяване към топлофикация или мрежа с природен газ. Тази фантасмагория доказва, че „експертите“ от Световната банка са писали Националната програма без да направят нито едно проучване за България и не са стъпвали в нашата страна.

За да се присъедини една къща или блок към парно, трябват огромни средства – колко малки общини, които кандидатстват по ОПОС, имат топлофикационни мрежи? А колко са газифицирани?

Оказва се, че стратегията за КАВ е абсолютна измишльотина, за която са платени 3 милиона лева от данъците на всеки български гражданин. Тя е напълно безполезна, защото обрича хиляди българи на смърт от мръсен въздух. А разумният глас на десетки кметове не бе чут.

Отхвърленото решение

Решението за България до днес е ясно на общините, чиято отговорност е качеството на въздуха. Местните управи, които кандидатстваха за финансирането по ОПОС, се бяха насочили към поставянето на електростатични филтри на комините.

Неочаквано през април месец миналата година, управляващият орган на ОПОС у нас изхвърли тази технология от възможните методи в борбата срещу смога.

Обяснението беше, че „Еврокомисията не позволява“ финансирането на тази мярка. Досега не е ясно защо управляващите не са защитили убедително филтрите пред Брюксел. Вместо това те започнаха да се оправдават с ЕК, като изобщо не направиха усилие да убедят еврочиновниците в ефикасността на филтрите. А тя е доказана – София вече има пилотни проекти. В столичния квартал „Красна поляна“ са монтирани 10 филтъра.

Кметът Йорданка Фандъкова, която присъства на презентацията през ноември 2018 г. обяви, че в началото на миналата година такова устройство е поставено на домакинство в кв. „Драгалевци“. Данните показвали, че ефективността на уреда е между 75 и 80% - тоест през комина се изхвърлят съвсем малко ФПЧ. Няма я и характерната миризма. Другото предимство е, че при монтаж на филтри хората не трябва да подменят старите си печки с нови и скъпи.

Подобни пилотни проекти има в още няколко града, сред които е и Горна Оряховица – там работата на филтъра показва ефективност от почти 90 на сто.

Въпреки безспорните доказателства електростатичните филтри не намериха място в стратегията, одобрена от правителството. Но все още голяма част от местните управи търсят финансиране извън еврофондовете, за да гарантират на своите жители бързо подобряване на КАВ, което ще се усети незабавно.

Отговорност

Държавните чиновници, които осигуриха на българите още дълги години мръсен въздух на практика извършиха престъпление. Защото България е осъдена за този проблем от Съвета на Европейския съюз още преди 3 години. Ако още тогава бяха сложени филтрите за комини в общините, днес нямаше да се говори за висока смъртност от ФПЧ и страната ни да е на челно място в класацията на СЗО по този показател.

Вместо реални и бързия решения, отговорните институции решиха да се вслушат в „експерти“, които не са стъпвали в България. Предложиха на хората скъпи и проточени във времето варианти (пелетни печки, климатици), които няма никога да дадат резултат.

За такова безхаберие в нормалните държави подобни чиновници отиват в затвора. У нас засега не е така. Но ще стане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения