Поредно танго с Брюксел

Една напред, две назад и три встрани за Брекзит

Късно във вторник вечерта камарата на общините на британския парламент гласува серия от законови предложения, които по някакъв начин да отпушат процеса по Брекзит, след като две седмици по-рано депутатите отхвърлиха споразумението във вида му договорен от министър-председателят Тереза Мей с ЕС. И в крайна сметка премиерът за първи път взе точка на собствен терен. Нейните консерватори се обединиха зад текст, с който се съгласиха да приемат сделката, ако отпадне правнообвързващият статут на ирландската запасна клауза и дадоха мандат на Мей да предоговори с ЕС споразумението, така че гаранциите за границата на остров Ирландия да бъдат основани на „техническо решение“, което да бъде постигнато между Ейре и Обединеното кралство.

И докато отвъд Ламанша ликуваха от постигнатият исторически консенсус, от тази му страна масовата реакция беше изумление примесено с нескрита досада. Най-малкото защото от седмици всички европейски лидери повтарят и натъртват, че споразумението в този му вид не подлежи на предоговоряне, особено що се отнася до правните гаранции за статута на границата между Ейре и Северна Ирландия, където ЕС е посредник в Мирното споразумение от Белфаст от 1998 г. Което изначално гарантира премахването на граничната инфраструктура и свободното движение през границата на Смарагдовия остров. Условията, създадени още тогава от едновременното членство на Ейре и Великобритания в ЕС и оттам в Единния пазар и Митническия съюз, спомогнаха за бързото и успешно прилагане на мирния договор. И така 20 години докато на съседния по-голям остров загледани във върховете на носовете си съвсем да забравят тези подробности.

Жителите на Северна Ирландия не само гласуваха с мнозинство за оставане в ЕС по време на референдума за Брекзит от 2016 г., но и в голямата си част имат гражданство и в република Ейре, право на което им дава същото споразумение от Белфаст. По официални данни само за 2018 г. от Северна Ирландия са били подадени над 84 000 нови молби за ирландски паспорти. В сравнение със средно по 50 000 на година преди референдума от 2016 г. А за само за първия месец на тази година успяха да се изчерпат формулярите за издаване на ирландски паспорти в по-голямата част от пощенските клонове в големите градове като Белфаст и Лондондери. Последният арена на атентат с кола-бомба преди седмица, за щастие без жертви и пострадали, отговорност за който пое неизвестна досега дисидентска републиканска фракция, нарекла себе се „нова ИРА“. И макар в декларацията изпратена от терористите до медиите да се подчертава, че действието им не е продиктувано от неяснотите около статута на границата в Северна Ирландия, а само за да напомнят че „борбата продължава“, несъмнено беше едно от най-предсказуемите последствия от забатачването на Брекзит. Паметта на Самарагдовия остров е по-дълга от тази на Албиона, опре ли до общата историята и няма как за 20 години да са изтлели всички въглени и от двете страни на стария конфликт А разравянето им неминуемо щеше дръпне тук-таме по-някой пламък, колкото повече се проточва процеса.

Същевременно още в първите часове след вота в Лондон, от председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, през този на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер, главният преговарящ от името на 27-те Мишел Барние и от името на Европейския парламент Ги Верхофстад, до наблюдатели и експерти общото становище беше, че британските политици отново са изпаднали в паралелно измерение на действителността. И за никого няма съмнение, че в най-лошия вариант стратегията на която ще заложат на Албиона е да се опитат да тупкат топката до последно, за да извият ръцете на ЕС в ХІ-ия час преди изтичането на крайния срок по член 50 от ДЕС в полунощ на 29 март. За всеки случай обаче, във вторник вечерта британските депутати си гласуваха и собствена предпазна клауза, с която ангажираха министър-председателят Мей да не напуска ЕС без сделка на 29 март. Текстът е необвързващ за премиера, но в интерес на аритметиката, повече депутати подкрепиха този, отколкото гласуваха за повторно отваряне на преговорите с Брюксел за ирландската клауза. Пък било то и само с един. Лидерът на лейбъристите Дежери Корбин се съгласи в сряда за първи път на среща с премиера Тереза Мей, на която да обсъдят вариантите за придвижването на процеса по Брекзит напред. Или поне да обсъдят какво са сънували преди Мей да го разкаже на европейските лидери.

Защото от своя страна политически ЕС не може да си позволи да се обвърже с решението да отвори наново споразумението. Не и при тези обстоятелства. Поведението на британските политици от началото на процеса по Брекзит, да не говорим последните седмици, е квинтесенцията на това, защо гаранциите за границата в Северна Ирландия трябва да са правнообвързващи за Обединеното кралство. И това би трябвало и те вече да осъзнават, някъде там зад дебелите си глави. Да не говорим, че пред Брекзит на финала има още едно препятствие, за което в Лондон със сигурност отново за забравили. Дори в невъзможната хипотеза 27-те да се съгласят на каквото и да човъркане по този вариант на ирландската запасна клауза, последна дума върху споразумението ще има Европейският парламент. Който никога няма да пропусне сделката без правни гаранции за статута и границата в Северна Ирландия. И така.

 

Възможна маневра

Титаничното споразумение от 585 страници между Брюксел и Лондон e съпътствано с политическа декларация за бъдещите отношения и редица технически документи, които да уреждат двустранните отношения по конкретни глави от сделката. Последните отразяват взаимнодоговорените принципи на разбирателство между Великобритания и ЕС за прилагането на договорките. Отвъд политическото говорене, едно решение на новосъздадената ситуция около Брекзит, може да се окаже предоговаряне на техническия език, за да се избегне отваряне на сделката. Доволни, вероятно, пак няма да има.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари