Порожанов обеща реформи, за да си запази поста (обзор)

На втори поред протест земеделски стопани поискаха оставката на министър Порожанов.

Правят поредния екшън план

Нов заместник-министър в земеделието ще отговаря за плодовете и зеленчуците

400 фермери поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов, заради липсата на стратегия за развитие на сектора и субсидии за производителите.

Той обаче отказа да напусне поста, но обеща оставки на чиновници във ведомството, които са виновни за хаоса в бранша, се разбра след срещата му с протестиращите. Ще бъде назначен нов заместник-министър на земеделието, който ще отговаря за биопроизводството, плодовете, зеленчуците и картофите, изборът му щял да бъде съгласуван с браншовите организации.

Порожанов трябва да се срещне с премиера Бойко Борисов, с когото да обсъдят промяната в структурата на ведомството, за да се предвиди назначаването на ресорния заместник.

Днес представители на протестиращите и Румен Порожанов ще подпишат екшън план за развитие на биологичното земеделие и възраждане на българските плодове, зеленчуци и картофи.

На срещата са били обсъдени и промените в спорната Наредба 5 за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол.

„По две точки имаме пълно разбирателство. Това е да не се отнема лицензът при еднократно отклонение и да се определи разумен брой проби”, обясни Румен Порожанов.

По време на протеста от сектора обвиниха министъра в лъжа. „Тази сутрин в национална медия министър Порожанов призна, че овощари и зеленчукопроизводители вземат по 450 лв. на дка. Това е абсолютна неистина! Сумите, които се вземат по обвързана подкрепа и СЕПП не превишават 192 до 200 лв. дка. Очакваме разликата да бъде преведена на всички вас до три дни”, настоя Чавдар Малинов, председател на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

Има срок, в който тези неща трябва да се случат, и няма да бъдем подведени за пореден път, заканиха се протестиращите. Те обявиха, че ако обещанията не бъдат изпълнени ще излязат на нов протест още другата седмица.

 

Въпреки че са получени много сигнали

Едва 17% от къщите за гости били проверени

] Румен Порожанов
Румен Порожанов

Едва 17 на сто от къщите за гости, построени с европари, са били проверени, въпреки че са получени много сигнали след 2016 г. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той обясни пред Нова телевизия, че няма как да бъдат проверени всички фермери, затова се правил риск анализ.

От 122 проверки на къщи за гости на 63 са направени финансови корекции, като 32-ма собственици е трябвало да върнат 8,4 млн. лв. Общо корекциите са за над 10 млн. лв., отчете земеделският министър. И допълни, че максималната отпускана сума по програмата е до 200 хил. евро.

По повод къщата за гости, заради която заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка, Порожанов обясни, че там е имало проверка на място, включително замерване дали проектът е изпълнен така, както на хартия. Имало и проверка при плащането.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини