Порошенко отмени военното положение в Украйна

Президентът на Украйна отмени военното положение в 10 области на страната, заяви самият той на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на 26 декември, съобщи „Украинская правда“.

„Сега, в 14 часа, се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение. То се основава на анализ на всички съставящи на текущата ситуация със сигурността на страната“, заяви държавният глава.

Порошенко констатира, че „ситуацията около страната не са се променили много“.

„ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа) потвърди данните на нашето разузнаване, в района на Луганск са намерени скрити системи за реактивен огън „Град“, увеличено количество артилерия и не са оттеглени танковете. Не е намаляло и и военното присъствие на Русия в Азовско море“, заяви президентът на Украйна.

В същото време Порошенко обясни непродължаването на военното положение с приближаването на президентските избори в страната.

„Искам да подчертая, че руската заплаха не е изчезнала. Ще бъда откровен с вас, ако не бяха изборите, ние бихме поискали от Върховната рада да продължи това военно положение“, заяви той.

„Защо взимам решение да не продължа военното положение „Защо решавам да не продължа военното положение. Защото имаме две заплахи: от една страна, заплахата от пряка военна агресия, а от друга – заплахата за настъпление срещу демократическите права и свободи на гражданите“, отбеляза украинският президент.

Въпреки това, по думите на Порошенко, по време на военното положение, отбранителните способности на въоръжените сили на Украйна и други звена на отбранителния сектор „са получили съвсем друго измерение“.

„Свършена е много работа за съкращаване на сроковете за създаване на бойна координация, за доукомплектоване за сметка на резерва от първия призив и за модернизацията на въоръжението и военната техника от цялото общество. Хората трябва да знаят какво е направено за този месец и как бяха засилени отбранителните възможности на държавата“, заяви държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа