Пороят във Варна изкъртил 2500 квадрата асфалт

Нанесените щети на инфраструктурата във Варна от пороя на 4 юни са 2502 кв. м отнесен асфалт, изкъртени 270 кв. м тротоарни плочи и 42 м бордюри. Данните бяха изнесени от администрацията на кмета Иван Портних пред постоянната комисия "Благоустройство и комунални дейности" към ОбС.

Валежите бяха съизмерими с тези от 2013 г. в кв. Аспарухово, каза Портних и припомни, че само за час са се излели над 160 л/кв.м. Тогава бяха наводнени подлези, а улиците заприличаха на пълноводни реки. Проблемът е нерешен от години, защото битовата и дъждовната канализация са заедно и са необходими 100 млн. лева за два мащабни проекта, за да не се наводнява градът при интензивни валежи, посочи кметът. Той подчерта, че щетите в прясно ремонтираните обекти, какъвто е булевард "Приморски", ще бъдат възстановени за сметка на фирмите изпълнители.

Съветникът от групата "Реформатори и патриоти" Светлан Златев посочи, че причината за тежките последици от всеки по-голям дъжд е безраборното строителство в града през последните години. Той припомни, че все едни и същи фирми от 13 години насам ремонтират инфраструктурата във Варна и поиска да се сформира комисия, която да провери обществените поръчки, но предложението му не беше подкрепено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България