Порутен хотел става изложбена зала

Бивш хотел на "Балкантурист" в старата столица Велики Преслав, разрушен и разграбен през годините, ще стане изложбена зала. Избрали са го художници и фотографи за своите творби от 4 до 7 април. Авторите са от България, Гърция, Македония и Сърбия, и са участвали в едномесечни арт-резиденции в Битоля (Македония) и Нови Сад (Сърбия), където всеки според своето виждане е пресъздал отпечатъка на травмите и възстановяването след тях. Хотелът нарочно е избран за изложбата, която е с призива "Да не се повтаря никога повече". Сградата изглежда като след военен конфликт, макар че такъв не е имало.

С изложбата обаче, хотелът възкръсва за нов живот. Той първо е бил почистен от група преславяни, които с удоволствие се заели да премахнат потрошени стъкла, да изметат подовете и да изнесат дори стари дървета, нанесени вътре.

Откриването на експозицията е в четвъртък от 17:30 ч. Сред картините посетителите ще видят и две уникални снимки на шуменския фотограф-художник Стоян Николов, запечатали дните на "голямата екскурзия" в Шумен през 1989 г.

След откриването до края на седмицата във Велики Преслав ще има пленер за ученици от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн-Варна, Гимназията по приложни изкуства в Смолян и от Национално училище по пластични изкуства в Казанлък. Гостите ще посетят исторически места и на 6 април ще покажат сътвореното от тях по време на пленера.

Проектът се финансира от ЕС, Национален фонд Култура, реализира се с подкрепата на Община Велики Преслав и местния Археологически музей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България