Посегнаха пак на рибарско селище „Траката“

Рибарите от кооперация “Траката” до правителствената резиденция “Евксиноград” вдигат отново протести, за да запазят територията си край морето, която от предците си насам обитават от над половин век. След скандалната заменка на бившия зам.-вътрешен министър от правителството на Костов Явор Хайтов е надвиснала нова заплаха за съществуването на част от скромните им жилища край лодкостоянките.

Областна управа във Варна е продала част от държавната собственост с площ от 2429 кв.м, върху които се шири и рибарското селище. С писмо до Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Мая Манолова от миналата седмица морските мъже алармират за поредната имотна сага, която поставя под въпрос съществуването им.

Въпросният терен край базата на властта е станал от публична държавна в частна държавна собственост и съсобственик с 600 кв.м се явява Жулиета Назарян. Тя е наследила имота от баща си, който е бил ползвател на земи край каменната стена на резиденцията, каквито получавали нейни служители през 60- и 70-те години с оценителен протокол и признаването му от Поземлената комисия, а след това придобил собственост чрез издадени нотариални актове. На 7 февруари т.г. областният управител на Варна Стоян Пасев, ден преди да бъде сменен от служебния кабинет на Огнян Герджиков, слага параф на договор за ликвидиране на съсобствеността с държавата и за продажба на Жулиета Назярян, която освен 600-те наследствени квадрата, получава и още 1829 кв.м държавна земя на обща стойност 128 000 лева. Тя продава след това апетитните парцели край морето за 375 000 евро на собственика на веригата от ресторанти “Немо”, който има заведение в местността “Траката”, посочват в писмото си рибарите.

След заведено дело държавата си върна част от земите

През 2009 г. скандалът стигна до Европейската комисия

Скандалът със заменките, извършени от бившия зам.-вътрешен министър от правителството на Костов Явор Хайтов, гръмна през 2009 г и привлече вниманието и на ЕК. Тогава бяха присвоени три парцела от близо 94 дка в “Траката”. Сделката с продаденото рибарско пристанище бе една от 13-те, за които Европейската комисия поиска да бъдат незабавно развалени.

След големия медиен шум държавата заведе дело и си върна част от взетите земи, но и досега не е оспорила в съда тези, върху които е рибарското селище и които вече са препродадени. “Рибарите останаха на последните неоткраднати места край морето, затова пречим на властници и богаташи - искат всичко да превземат и бетонират”, казва писателят Коста Радев, автор на над 20 книги и носител на много престижни литературни награди, но от три десетилетия е загърбил творчески съюзи и славата от жълтите павета в София, за да се посвети на рибарлъка в “Траката”.

В селището живеят около 60 морски мъже, колкото са и лодките им на кея, а кооперацията им регистрирана през 1992 г. във Варненския окръжен съд.

Шефът на “Траката” Иван Копчев очаква премиерът да дойде в “Евксиноград”, за да вземе отношение по случая.

Стоян Пасев, областен управител на Варна пред „Труд“:

Назначил съм комисия

по сигнала

По жалбата на рибарите веднага съм назначил междуведомствена комисия по чл.7 а от ЗМСМА, с представители на различни институции, която ще заседава тази седмица. Аз съм подписал сделката, въпросната гражданка Жулиета Назарян има всички документи като съсобственик на парцела. Рибарите твърдят, че оценителният протокол за 600 кв.м, за което има последвало решение на Поземлената комисия, е фалшив. Затова съм назначил комисия за проверка и съм подал сигнал в прокуратурата. Ако тези твърдения се докажат, сделката ще бъде развалена, заяви пред “Труд” областният управител на Варна Стоян Пасев.

А защо държавата в лицето на областна управа продава на съсобственик с почти три пъти по-малък парцел и защо на такава цена, отговорът е, че земите са в свлачищен район, там никога няма да има ПУП според уверенията на общината и няма да се строи. В този свлачищен район се продава и по-евтино от тази цена. Доскоро законът позволяваше ликвидиране на съсобственост без търг, вече с измененията в него сделките минават през Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол. Да припомня , че актуването на тази земя от публична държавна в частна държавна собственост е станало още през 2012 г. с подписа на тогавашния зам.-областен управител Славчо Славов.

Отново искам да кажа на рибарите, че не искам да ги махна от селището в “Траката”, но то, както и всички рибарски селища по морето, е незаконно. Не искам да ги махам, а да ги легалиризирам. Парцелите, които са изключителна държавна собственост, могат да се дадат под наем на рибарските сдружения, но от “Траката” не са правили постъпки за това. Освен това както винаги съм казвал, не трябва в 21 в. да има бараки, сглобени с пет дъски и три пирона, а трябва да направим модерни и атрактивни рибарски селища.

ОП “Рибарство и аквакултури” вече е отворена, в сряда ОбС във Варна ще приеме решение за създаване на Местна инициативна рибарска група /МИРГ/ за рибарите от Варна, Аксаково и Белослав, каза още областният управител.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България