Поскъпване на лекарствата позволи правителството

В последното за 2016 г. заседание на правителството депутатите гласува механизъм за поскъпване на част от медикаментите у нас. С решение на Министерския съвет е прието отменяне на правило, което не позволяваше досега пациентите да доплащат повече от 60% от стойността на лекарства, покривани частично от НЗОК.

Мотивът за решението е, че според анализ голяма част от сега съществуващите лекарствени продукти на пазара ни не отговарят на изискванията, заложени с въпросното правило в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Това можело да доведе до изтеглянето им и до компрометиране на започналото лечение или до неговото преустановяване, се посочва още в решението на Министерския съвет.

Министърът в оставка Петър Москов вече обяви, че няма да прекрати обявения електронен търг за лекарства за болниците за следващите две години въпреки негативната реакция на фармацевтичния бизнес. По думите му това е начинът поръчките на лекарствата да са прозрачни, а да не се осъществяват в тъмни стаички. Според Москов чрез електронен търг можело да стане по-прозрачен пазарът на медицински изделия и това била следваща стъпка в плановете му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве