Поскъпнаха хлябът и закуските във Варна

По-високи цени на хляба сюрпризираха варненци в първите дни на септември. Заводският самун вече струва 5 ст. повече, а деликатесните хлябове от малките пекарни поскъпнаха със 7-8 ст. Най-солидно е увеличението при закуските - баничките гонят 1,40-1,50 лв., а рогчетата са по левче при 80 ст. в началото на лятото.

Повишението на хляба e между 5 и 10% и е резултат от поскъпването на зърното и брашното, коментира пред "Труд" Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Според него от 280 лв. за тон хлебната пшеница вече се търгува за 360-400 лв., а от началото на август мелниците продават брашното с 40 до 100 лв. повече за тон. Така след близо 10 г. застой се е наложило нагоре да тръгнат и цените на крайната продукция.

"Тъй като реколтата от пшеница тази година е по-малка, а качеството не е добро, вероятно ще се наложи внос на зърно или влагане на подобрители в брашното, а това ще доведе до ново леко поскъпване", добави Бонев, позовавайки се на данни от мелниците. Той обаче бе категоричен, че до момента няма спад в потреблението на хляб и закуски дори при бутиковите фурни, чиито изделия традиционно са най-скъпи.

"Варненци имат висока хранителна култура и деликатесните хлябове вече заемат около половината от потреблението", поясни Бонев. Според него плавното поскъпване на насъщния е обусловено и от увеличението на горивата, еленергията, както и на разходите за труд, тъй като от 3 г. ежегодно фирмите от сектора повишават заплатите с 15-20%, за да не останат без работници. Засега заковани остават само цените на сладкарските изделия, защото повечето суровини за производството им не са променяни от година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България