Посланикът на Венецуела у нас: Икономическата криза в страната е заради санкциите на САЩ и ЕС

Фигурата на временния президент Хуан Гуайдо не съществува във фигурата на страната. 87% от страните по света признават като легитимен и конституционен президент Николас Мадуро. Това коментира пред БНТ посланикът на Венецуела у нас н.пр. Ориета Капони. Според нея икономическата криза в страната се дължи на санкциите и блокадата, наложени от САЩ и ЕС.

Н.пр. Ориета Капони заяви, че Венецуела не признава Хуан Гуайдо за президент на страната и че е необходимо да се спазват принципите и ценностите, определени от международното право.

"Изборите от 20 май миналата година бяха законни. Мадуро отиде с 4 кандидати от опозицията. Големите партии не искаха да вземат участие във вота, защото се подготвяха да не признаят изборите", заяви посланикът.

Според нея икономическата криза в страната се дължи на санкциите и блокадата, наложени от САЩ и заради ЕС. По думите й проблемите с инфлацията са свързани от части с европейски банки, които имат блокирани венецуелски пари.

"Знаете ли колко ни струва блокадата от САЩ и ЕС - 1, 350 милиарда долара - наши средства на държавата, които са блокирани в американски банки. Това е изкуствено провокирана инфлация, защото е част от икономическата война срещу Венецуела", коментира още Ориета Капони.

По повод бедността във Венецуела, посланик Капони коментира, че на всеки 15 дни правителството изпраща субсидирани продукти на повече от 6 милиона семейства и държавата не се притеснява за социалното положение на своите граждани.

Н.пр. Ориета Капони заяви още, че венецуелският народ не се нуждае от хуманитарна помощ, "защото тя не е хуманитарна, а цели да се вкара оръжие в страната".

Посланик Капони определи като "фалшива новина" и информацията, че камионите с помощта са блокирани от военните на Мадуро на моста, който свързва Венецуела с Колубмия.

"Това е фейк нюз, защото този мост още не е построен и не е пуснат в движение", каза н.пр. Ориета Капони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България