Посланикът на Гърция уверил депутати, че засега не се очаква блокиране на границата

Групата за приятелство България-Гърция в 43-то Народно събрание с председател народния представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева са срещна в парламента с извънредния и пълномощен посланик на Република Гърция  у нас Григориос Василоконстандакис. В срещата участваха и народните представители от ГЕРБ Димитър Танев и Нели Петрова.

Сред приоритетните въпроси коментирани на срещата бе очакваната блокада на българо-гръцката граница при ГКПП-Кулата от гръцките фермери.

„Посланик Василоконстандакис ни увери, че гръцкото правителство води сериозен диалог с фермерите за разрашаване на техните проблеми и към този момент не се очаква блокиране на границата. Той подчерта, че ако гръцките земеделците предприемат някакви протестни действия, те ще засегнат вътрешността на страната”, коментира Даниела Савеклиева.

Народните представители са заявили по време на срещата, че България ще продължи да подкрепя и насърчава политиката на разширяване и европейската перспектива на Западните Балкани при пълното изпълнение на съответните критерии. Според тях това ще допринесе за развитието на добросъседските отношения, просперитета и стабилността в региона ни.

„България и Гърция имат жизненоважен общ интерес от запазването на интегритета на Европейския съюз. Нещо повече, бидейки външна граница на ЕС, т.е. намирайки се географски в неговата периферия, ние сме най-заплашени от евентуална дезинтеграция на ЕС. Не бива да допускаме създаването на Европа на „няколко скорости" и маргинализирането на определени държави-членки”, заяви Савеклиева.

Българските депутати са благодарили за помощта на Гърция за приемане на България в Шенгенското пространство и са заявили, че очакват Гърция да окаже подкрепа

в процеса на подготовка и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС.

Посланик Василоконстандакис е приел поканата на народния представител Димитър Танев да посети Сандански и Петрич, за да се запознае с възможностите за развитие на бизнес и икономически отношение в двете общини в близост до гръцката граница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България