Посланикът на Русия: „Балкански поток“ ще изведе руско-българските отношения на качествено ново ниво

Анатолий Макаров

България се показа като надежден партньор, който изпълни своите ангажименти и успешно завърши този първи участък преди посочения срок. Това заяви руският посланик Анатолий Макаров в речта си по време на откриването на откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа“.

„Откриваме един неголям, но изключително важен за газопреносната мрежа на България проект. Свързването на вашата страна към „Турски поток“ ще позволи да получавате синьо гориво по нов надежден маршрут и да станете един от най-големите газови разпределителни центрове", изтъкна Макаров.

Желая от цялото си сърце успех на всички на това поприще! Уверен съм, че и останалата част от липсващата газотранспортна инфраструктура ще бъде построена също толкова бързо в направление Сърбия, добави дипломатът.

"Новият газопровод не е само принос за развитие на България. Той ще способства за просперитета на страната. Той стимулира привличането на инвестиции и създава нови работни места. Българските компании, които участват в изграждането му, ще придобият огромен опит за последваща реализация на други международни проекти. Всичко това създава отлични предпоставки за устойчиво развитие на българската икономика", посочи още Анатолий Макаров.

Ако говорим за значението на „Балкански поток“, както го нарече министър-председателят Бойко Борисов, за руско-българските отношения, реализацията му ще изведе на качествено ново ниво тези отношения. Очакваме с нетърпение дългосрочното партньорство и не само защото изпълнението на такъв стратегически проект включва непрекъснато и постоянно сътрудничество, а защото то засяга и развитието на свързаните с това области като логистиката, обучение и други, заяви посланикът.

"Ние видяхме, че България се показа като надежден партньор, който изпълни своите ангажименти и успешно завърши този първи участък преди посочения срок. Това ще се отрази и на други направления в нашите отношения – туризъм, селско стопанство, култура, икономика и други. Нека новият газопровод допринесе за процъфтяването на нашите страни и народи и укрепи българо-руската дружба“, допълни още Макаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия