Посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа: Пращаме американски експерти в АЕЦ "Белене" и "Козлодуй"

Снимки: Денислав Стойчев

"В момента е много вълнуващ момент да си посланик на САЩ в България. В София съм малко над един месец и в рамките на този период приоритетът ми беше да се срещна с американския бизнес в България. Благодаря ви за топлото посрещане", каза посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа на среща с американския бизнес.

Снимки: Денислав Стойчев

Енергетика и иновации - това са ключовите сектори за развитие на взаимоотношенията между България и САЩ. Върху тях се обединиха членовете на Американската търговска камара, които се срещнаха с посланика на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа в София.

"Горда съм, че американските фирми предоставят инвестиции в размер на 2,5 млрд. долара в българската икономиката, създали са 30 хиляди работни места и Америка се нарежда сред шестте най-големи инвеститори в страната", допълни тя.

Според нея американските компании задават стандарт за корпоративна и социална отговорност и инвестират милиони долари в здравеопазването, околната среда и образованието в България.

По думите й ако двете страни работим усилено, това ще бъде само началото на нашите взаимоотношения.

"Двустранните ни взаимоотношения стават все по-интензивни. В понеделник във Вашингтон президентът на Америка Доналд Тръмп ще приеме на посещение премиерът Бойко Борисов в Белия дом. Надявам се тази среща да бъде ползотворна, тя е възможност лидерите ни да се опознаят, да отбележат силното ни сътрудничество, но и да преминат на следващото ниво. Точно от това имаме нужда. Предполагам те ще говорят за сигурността, взаимната ни търговия и ще обсъдят сигурността на енергийния сектор в България", каза посланикът.

Тя сподели своите приоритети за следващите три години. "Нека направим България енергиен хъб, тъй като страната има потенциал да заеме водеща позиция в това начинание. Ние ще подпомогнем страната в това начинание, за да може да не разчитате само на един доставчик на газ. За развитие на сектора на ядрената енергетика САЩ ще изпрати екип от технически експерти на площадките на АЕЦ "Белене" и "Козлодуй"", допълни тя.

Според Н.Пр. Херо Мустафа България трябва да направи сериозни стъпки във върховенството на закона и борбата с корупцията. А след три години страната може да стане най-атрактивната дестинация в региона за американските компании.

"България е сериозен съюзник в НАТО, а покупката на изтребителите F16 са само началото на нашите взаимоотношения в сектора", допълни посланикът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България