Посланикът на САЩ в ЕС призна, че Тръмп е искал Украйна да разследват сина на Джо Байдън

Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сондланд призна, че е казал на високопоставен украински представител, че американска военна помощ няма да бъде отпусната, докато Украйна не направи публично изявление "срещу корупцията", от което да може да може да се възползва Доналд Тръмп. Това става ясно от нови показания на Сондланд.

Показанията на Сондланд съвпадат с тези на други свидетели, които казаха, че Тръмп е опитал да окаже натиск върху украинците, за да проведат разследване срещу сина на бившия вицепрезидент и кандидат за следващ държавен глава Дожо Байдън, което той да може да използва в своя полза на изборите догодина.

Демократите в Камарата на представителите водят разследване за импийчмънт срещу Тръмп, повод за което е телефонен разговор от 25 юли, в който американският президент е поискал от украинския си колега Володимир Зеленски да разследва Байдън и сина му Хънтър.

В скандала се намеси и украинската прокуратура, която разкри, че Хънтър Байдън може да се окаже обвиняем по няколко дела за корупция в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят