Посланикът на Унгария благодари на шуменци

По повод националния празник на Унгария в понеделник в Шумен пристигна Н. Пр. г-жа Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария у нас. Унгарската делегация и ръководството на община Шумен по традиция поднесоха цветя на паметника на Лайош Кошут.

Г-жа Харангозо изказа искрени благодарности за усилията, които градската управа полага, за да запази жив спомена за унгарската революция и революционери.

Както "Труд" писа, тази година ще бъде ремонтирана къщата, където Лайош Кошут пребивава в Шумен и сега тя е музей на неговото име. Към 45 000 лв. ще си поделят Шумен и Унгария за основно обновление, каквото не е правено от 20 г.

„В деня, в който избухва унгарската революция, преминала след това в освободителна борба, е национален празник на унгарците, който с гордост отбелязваме в Унгария, съседните ни страни и навсякъде по света, където живеят унгарски общности и хора, съпричастни с унгарската култура и история“, каза посланикът и припомни, че много от водачите на унгарската революция са подложени на гонения и емигрират.

"Няколкомесечното пребиваване на унгарците във Видин и Шумен създава не само връзки между унгарците и българите, но и донася посланието на един по-свободен свят до живеещия под турско иго българси“, каза г-жа Харангозо.

Пред делегацията беше открита фотоизложба „Духовното присъствие на Унгария в България“ в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България