Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

В България и Швейцария имаме много общи черти. И двете сме доста малки държави, макар и България да е малко по-голяма, но пък населението ни сега е повече. Това каза посланичката на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен по БТВ.

"И двете страни сме заобиколени от големи съседни държави и трябва да се адаптираме към това положение. И двете сме на кръстопът на култури и региони, което прави културите ни богати и разнообразние", добави тя.

Коен пристигна у нас преди година, учи и български. Не й е лесно, но се надява да го владее скоро. Посланичката на Швейцария сподели и че се чувства много добре в България. Старае се винаги да гласува в страната на референдумите, обясни тя.

Бих добавила, че Швейцария е страна на иновациите. Знаете ли, че Швейцария е най-иновативната държава според ООН за 9-та поредна година? Много сме добри в научно-изследователските дейности, например в здравеопазването и медицинските технологии, както и в други сфери. Имаме отлични университети. Мисля, че това е една от силните страни на Швейцария. Също така, разбира се, мисля, че това очаквате, Швейцария е и страна на пряката демокрация, добави още тя.

На един от референдумите през 2012-та година имаше инициатива за удължаване на отпуска, да имаме не 4, а 6 седмици платен годишен отпуск, обясни още посланичката на Швейцария у нас. Хората са гласували за удължаването на отпуската.

"Именно защото гласуваме постоянно, швейцарците са много отговорни. Те знаят, че изборът им е важен и ще доведе до промяна в положението. През 2012-та решиха, че световното икономическо състояние не е толкова добро и не е сега времето за почивки, а за повече работа! Ето защо отказаха. Като цяло, понеже имаме право на инициативи, още от преди повече от 100 години, повечето пъти швейцарците отказват, защото са много внимателни и сравнително консервативни и не искат да взимат големи решения, които биха променили всичко. И ако според тях положението е добро, обикновено биха отказали. 10% от инициативите се приемат, но ние имаме много", каза още Коен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България