Посланикът на Южна Корея: Отношенията ни с България са отлични

Република Корея е за възможно най-скорошно мирно решаване на кризата със Северна Корея, коментира посланикът на страната у нас Шин Бунам. Преди днешния национален празник на Южна Корея, в интервю за БНТ той говори за опасната игра на Пхенян, за отношенията с България и за едно дългоочаквано от корейците събитие - Олимпиадата, на която ще са домакини само след половин година.

В последните месеци корейският полуостров е във фокуса на световните новини заради напрежението, предизвикано от новия ядрен опит и ракетните изпитания на Пхенян. Но дори и в тази ситуация, южнокорейците се опитват да живеят спокойно и да работят, както винаги, казва посланикът на Република Корея в България Шин Бунам.

Сънародниците му описват ситуацията с поговорката - куче, което лае, не хапе и вярват, че Пхенян няма интерес от война, която би била равносилна на самоунищожение. И докато Северна Корея е все по-изолирана, Южна Корея се отваря все повече към света. Отношенията с България са отлични, смята посланик Шин Бунам, а обемът на корейските инвестиции в България е около 500 млн. евро.

„Нашите отношения са много добри, те са в пик, откакто вашият президент Плевнелиев посети Корея през 2015 година заедно с президентката на нашата страна подписаха обща декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство. А миналата година нашият външен министър беше на посещение в София и около преди месец председателят на НС Димитър Главчев имаше визита в Корея. Скоро може да се очаква посещение на много високо ниво от корейска страна. Размяната на подобни визити на високо равнище определено води до активизиране и развитие на нашите отношения в сферата на икономиката и културата.“, коментира Шин Бунам.

По темата с корейските инвеститори в България посланикът коментира:

„Винаги казвам на нашите партньори в българското правителство, че за да има повече чужди инвестиции в България, се нуждаем от по-добра инвестиционна среда, например по-голяма последователност в регулациите и политиките в тази област, както и по-добра среда в сферата на върховенството на закона. Сега българското правителство работи по повече инфраструктурни проекти, като високоскоростни жп линии и магистрали. Корейските компании имат много богат опит в тази сфера и се надявам повече корейски компании да открият възможности да участват в български инфраструктурни проекти.“

По думите на Шин Бунам провокациите на Северна Корея са истинска заплаха за международната общност.

„Както знаете, Северна Корея извърши ядрен опит на 3 септември, а в последно време изстреляха ракети с далечен обсег. Този вид провокации са истинска заплаха за международната общност. При последния ядрен тест, мощта на взрива е 2 до 3 пъти по-голяма отколкото при атомната бомба, използвана през Втората световна война. Това е много сериозна заплаха за международната общност и сериозна провокация. Корейското правителство и международната общност, в това число и Европейският съюз, остро осъждаме техните последни провокации.“, заяви Бунам.

Последният ядрен опит беше изключително мощен, в същото време те разработват усилено ракети с далечен обсег, а това застрашава не само нашия регион, но и страни на други континенти, като Съединените щати или дори Европа. Трябва да работим заедно, за да отговорим на това предизвикателство, усилията ни трябва да са обединени, коментира още посланикът.

"Поддържаме максималното ниво на готовност за отговор на всяка заплаха от страна на Северна Корея, за да защитим нашата нация в тясно сътрудничество със САЩ, с които имаме отбранителен алианс. Имаме твърдата подкрепа на Съединените щати, на ЕС и на международната общност. Тази подкрепа ни дава увереност, че ще се справим с това предизвикателство. Със САЩ имаме ежегодни съвместни военни учения. При необходимост, те ще бъдат засилени. Наскоро Съединените щати разположиха допълнителен стратегически военен капацитет за отбрана на територията на Република Корея. Ще засилим военното сътрудничество, ако ситуацията го налага.", уточни Бунам.

Той заяви, че няма големи различия с Япония и че работи в сътрудничество със САЩ. Поддържа се стратегическо партньорство и с Япония, и с Китай. Според посланика страните са напълно единни в позицията си - силно осъждат севернокорейския ядрен тест и са за решаване на кризата възможно най-скоро по мирен начин. Китай и Русия дори признаха, че Северна Корея е ядрена държава, коментира Бунам. Те не искат разпространение на ядрени оръжия в нашия регион, това е една много опасна игра.

Според посланика санкциите на ООН срещу Северна Корея ще имат силен негативен ефект и ще накарат страната да седне на масата за преговори. „Последната резолюция е за налагане на санкции, с които се спират петролните доставки за Северна Корея. Това ще има силен негативен ефект върху севернокорейската икономика и се надявам с подобен натиск те най-накрая да седнат на масата за преговори. Ние им казваме, че този вид провокации само засилват тяхната изолация и само на масата за преговори могат да се дискутират техните искания, не чрез ядрени опити и изстрелване на ракети с далечен обсег. Това само би довело до унищожението на тяхната държава и на техния народ.“, коментира Шин Бунам.

По повод домакинството на Зимна олимпиада Шин Бунам сподели: „За нашата страна това е много важно събитие. През 1988 г. бяхме домакин на лятна олимпиада, тогава участваха много български атлети. Този път ще сме домакини на зимна Олимпиада през февруари следващата година в Пьонгчан, а през март - на параолимпийските игри. 95 страни са заявили участие, включително България, надявам се повече български спортисти да участват. Корейското правителство е решено това да бъде една от най-добрите Олимпиади в историята. Направихме по - лесен достъп до мястото на провеждане на игрите с високоскоростен влак, с който пътуването от летището до олимпийското село ще е само час и половина, а от Сеул - само час. Ще осигурим усъвършенствана високотехнологична мрежа за комуникация. Това ще е изненада и участниците в Пьонгчан ще имат удоволствието да се радват на най-добрите възможности за комуникация. Корейският народ и правителство ще гарантират мирното провеждане на игрите, а сигурността на участниците ще е нашият най-важен приоритет. Надявам се повече български спортисти и зрители да дойдат на тази Олимпиада!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България