Посланикът ни в Италия: Няма пострадали българи при земетресенията

Италия земетресение

Няма пострадали българи при земетресенията в Италия, каза за БНТ българският посланик в Италия Марин Райков.

"Нямаме никакви сигнали през нощта за бедстващи българи, независимо, че имаме информация, че има българи, които живеят в този район. Нямаме възможност нито да стигнем в такъв момент до там, защото пътищата са затворени, но нямаме и обаждания.

До този момент има един смъртен случай, който е в резултат на инфаркт, има също и около десетина ранени. Уплахата е основният проблем тази нощ. Най-тежко пострадали са градчетата Камерино, Висо и разбира се там, където е епицентъра - Кастелсантанджело сул Нера.

През последните 2 месеца в този район има 32 земетресения със сила около и над 4-та степен по Рихтер. Действително обаче, тази нощ земетресенията бяха много силни. Дори се говори, че това не са афтършок или имат връзка с предишното земетресение през август, а че става дума за нова цепнатина. Пътищата и училищата са затворени, евакуирани са 2 болници, 25 общини са мобилизирани и хората там са спали по колите навън.", коментира Марин Райков пред БНТ.

Председателят на асоциация "България - Италия" Мариян Русинов разказва за страха и напрежението по време на и след земетресенията:

"Земетресението се усети много силно. Всички от блока излязохме навън. За радост първия трус беше малко по-слаб от втория, който последва след около 2 часа. И затова може би хората са били подготвени и за късмет няма жертви, както при предишното земетресение през август. Получих десетки телефонни обаждания от наши сънародници, които работят тук - имаше голямо напрежение и много страх. Имаше много голяма паника, защото се случва само 2 месеца след голямото земетресение на 24 август."

Десетки хора са пострадали, но няма тежко ранени и загинали при силните трусове в Италия тази нощ. Земетресение с магнитуд 5,4 беше последвано от второ със сила 6,1 по Рихтер около 21:30 часа местно време. Двата мощни труса предизвикаха паника и събудиха спомените отпреди два месеца, когато при силно земетресение загинаха 300 души.

На много места в засегнатите райони има блокирани пътища и е прекъснато електричеството. Работата по отстраняването и на двата проблема е силно затруднена от лошото време в централна Италия.

Националния институт по геофизика и вулканология обяви, че трусовете имат връзка с по-тежкото земетресение, което стана на 24 август.

"Искам да благодаря на тези, които работят в дъжда в засегнатите от земетресението зони. Цяла Италия прегръща силно хората, които отново пострадаха", написа в "Туитър" италианският премиер Матео Ренци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България