Посланик Йен Дзянцун: Все повече българи се интересуват от Китайската Нова година

Все повече българи се интересуват от Китайската Нова година, а и стокообменът се увеличава, все повече български продукти навлизат на китайския пазар - вино, млечни продукти и козметика. Това каза китайският посланик у нас Йен Дзянцун по БТВ.

Остава само ден до настъпването на Китайската нова година, наричана още "Пролетен фестивал".

Според него все повече хора се интересуват от новата година в Китай, защото тя не е нито религиозна, нито политическа. Тя е културен знак, поясни Йен Дзянцун.

Той разказа, че 2019 ще е година на мир, богатство и изобилие, като открои, че се затваря и цикълът със свинята, а догодина ще започне наново с мишката.

Китайският посланик разказа и как в детството си подготовката за празника е започвала 30 дни преди него.

Помагах в пазаруването, чистенето и в кухнята, обичах това време, каза посланикът. Той открои, че на децата на празника се подаряват дрехи и обувки, а най-важното е било да се получат и паричките в червения плик.

Червеният цвят е много важен, обясни посланикът. Той е навсякъде по време на празнуването, защото символизира победата над злото. Другият важен цвят е златният, който пък е символ на богатството.

Йен Дзянцун разказа и какво се слага на трапезата в деня на празника.

Има месо – патешко, пилешко и риба, като е много важна рибата, тя на китайски звучи като богатство и е символ на изобилието, обясни посланикът.

Празникът продължава до сутринта и никой не спи. Прилича на нашата Нова година, защото има много фойерверки и светлини, а масата е отрупана с всевъзможни вкусотии. Различното е, може би това, че за китайците празникът е семеен и всеки се старае да се прибере при семейството си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България