Посланиците на Швейцария, Нидерланция и Франция гостуваха в Сливен

Посланиците на Конфедерация Швейцария, Кралство Нидерландия и Франция - Денис Кнобел, Том ван Оорсхот и Ерик Льобедел, и ръководителят за България на Световната банка Тони Томпсън се срещнаха с ръководството на общината в Сливен. Те са в града по повод събитие, организирано от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" - съобщиха от общината. Сред акцентите в разговора със зам.-кметовете Румен Иванов, Стоян Марков и Пепа Чиликова беше ролята на институцията в процеса на интеграция на ромите.

Заместник-кметът Пепа Чиликова отбеляза, че Сливен работи по проекти, касаещи интеграцията на ромите и се търсят начини, чрез които културата да ни сплоти и опознае. Един от тях е "Заедно в детската градина", в който децата, опознавайки своя бит, култура, обичаи и традиции, стават по-близки и разбират, че всеки може да допринесе по нещо със своята култура и етнос. Разкрит е център, в който децата ще могат да рисуват заедно и след като приключи проектът, ще се даде шанс на талантливи деца, които нямат възможност да се изявят в друга среда, да покажат какво умеят. Пепа Чиликова посочи, че един от най-сериозните проблеми е раждането на деца от деца. В Сливен най-младите майки са на 12 години. "Това е един от основните ни проблеми, с които трябва да се справим и да задържим тези деца в училище, да имат пълноценно детство и да бъдат майки, когато са готови за това", коментира тя. Заместник-кметът посочи, че в Сливен има центрове, които са насочени към уязвими групи, каквито са точно тези млади майки. Сред тях са Центърът за майчино и детско здраве, който подпомага майките при отглеждането и създаването на добри навици при възпитанието на децата, центровете за социална рехабилитация и интеграция, Комплекс за социални услуги и др. По думите на Пепа Чиликова, строящата се сграда в ромския квартал "Надежда", в която ще се помещават обединено детско заведение, здравно-консултативен пункт и културно-образователен център, е крачка към това да се убедят всички родители, че мястото на децата е в детската градина и училището. Строителството е в рамките на проекта "Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр.Сливен", финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В кварталите "Надежда" и ”Комлука" и в малките населени места с роми работят и здравни медиатори.

Заместник-кметът Стоян Марков запозна присъстващите с инвестиционната програма на Общината и проектите, включени в нея.

Посланиците на Конфедерация Швейцария, Кралство Нидерландия и Франция и ръководителят за България на Световната банка изразиха своето удовлетворение и заявиха, че оценяват цялата политика и ангажираност на общината в решаването на проблемите на ромската общност. След срещата гостите на града и заместник-кметовете посетиха в галерия "Май" изложбата "Светът на ромите", организирана от Ромската академия за култура и образование по случай Международния ден на ромите - 8 април. В програма им е включено и посещение в квартал „Надежда”, за да се запознаят със строителството на сградата, където ще се помещават обединеното детско заведение, здравно-консултативния пункт и културно-образователния център.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България