Посланичката на Египет доведе бизнесделегация на празника на баницата в Балван

Посланичката на Египет у нас Н.пр. Манал ел Шинауи в събота доведе 20 бизнесмени на празника на баницата във великотърновското село Балван. Дипломатката била впечатлена от балванските самодейци, които преди няколко месеца демонстрирали пред нея народния обичай „Жътва” и я гостили с баница.

Заради създадените дружески отношения, кметът на Балван Недьо Георгиев поканил посланичката на първия по рода си празник посветен на кулинарното изделие. Н.Пр.Манал ел Шинауи пристигна придружена от бизнесделегация. Чуждестранните предприемачи разгледаха изложението от над 40 вида баници, които бяха изложени в Народното читалище „Нива 1898”.

Сръчни балванчанки бяха приготвили солени и сладки тестени изделия-дърпани, точени, вити. Имаше баници със сирене, със спанак, броколи, с лапад, кайма, лук. На изложението бяха представени още щрудели, баклави, баници в гювечета. Овациите обра обаче местният специалитет -дърпана балванска баница.

Зам.кметът на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова приветства инициативата и пожела на балванчани да я превърнат в традиция. Тя поздрави организаторите и жителите от името на кмета на община Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на най-голямата неправителствена организация в България – Националното сдружение на общините.

„Благодаря ви, че полагате големи грижи за опазване и популяризиране на българските традиции и обичаи. Народното кулинарно дело, чийто ярък продукт са нашите баници с тяхното богато многообразие, е важна част от българското нематериално културно наследство, с което се гордеем”, бе посланието на Даниел Панов до общността в Балван.

Неочаквана, но много приятна изненада за балванчани бе появата на популярния български актьор Георги Мамалев. Със своето неподражаемо чувство за хумор и артистичен талант Жоро Мамалев развесели публиката и пожела всички да правят от хубави, по-хубави баници.

Празникът продължи с надпявания и надигравания, както и с дегустации. Председател на конкурсната комисия за оценяване на кулинарните продукти бе директорът на общинската дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова.

След като опитаха от вкусотиите, гостите от Египет посетиха дома за стари хора и Кризисния център, в който са настанени 14 деца в риск. Възрастните домуващи изненадаха чужденците с ръчно изработени от тях подаръци-сувенири, ръкоделия, плетива. Посланичката и придружаващите я лица откупиха даровете. В Кризисния център те разговаря с младежите, поканиха ги да посетят посолството на Египет в София и направиха парично дарение на интерната.

Предприемачите пък разговаряха с кмета на Балван за възможности за инвестиции. „Информирах ги ,че в Бълван имаме предприятие за производство на медицински изделия. Уведомих ги, че разполагаме с подходящи за производствена дейност общински сгради и терени”, обясни пред „Труд” Недьо Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони