Последен телевизионен дебат преди извънредните парламентарни избори във Великобритания

Броени дни преди извънредните парламентарни избори във Великобритания, лидерите на двете основни партии се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат, предава БНТ. 

Този четвъртък британците избират своите нови депутати. Решението на Тереза Мей да свика извънредни парламентарни избори беше изненада за мнозина. След встъпването си в длъжност, тя първоначално заяви, че избори ще има едва през 2020-а. Сега обаче твърди, че не смята извънредните избори за грешка.

"Вярвам, че имахме нужда от период на стабилност, когато станах министър-председател. По-късно, когато задействахме член 50 разбрах, че има политически сили, които се опитват да насаждат напрежение сред гражданите. Същите тези граждани, които пожелаха напускане на ЕС и чиято воля трябва да уважим", заяви Тереза Мей.

Форматът на този дебат е позволяваше зрителски въпроси, а сред публиката имаше и отявлени противници на управляващите.

Признайте си, че свикахте изборите само за да извлечете политически дивиденти. Не за по-добро бъдеще на страната, а за вашето по-добро бъдеще, каза зрител.

"Напротив, най-лесно щеше да ми бъде да остана на премиерския пост до 2020 година. Харесвам си работата, можех да продължа да я върша с години. Но имах смелостта да свикам избори, защото вярвам, че така е редно", отвърна Мей.

Критиките не подминаха и основния опонент на Мей - лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин.

"Съжалявам, но това не е дебат. Това е просто поредица от въпроси и отговори. Срамно е, че премиерът не участва в истински дебат и отказа да се включи в такъв", каза Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристите.

Според последните проучвания се очаква Тереза Мей и консерваторите да спечелят 355 места в долната камара на парламента. Това означава, че те ще имат едва около 60 гласа преднина пред опозицията - много по-малко от очакванията в началото на предизборната кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа