Последните БГ звезди получават лиценз "Про"

Последните истински звезди на българския футбол са на една седмица от получаване на лиценз "Про", който им позволява да водят отбори от Първа професионална лига. За три дни на финален изпит се явиха 25 души - почти всички от тях участници на световни и европейски първенства.

Ветераните на чина бяха игралите на Евро 96 Радостин Кишишев, Даниел Боримиров, Здравко Здравков и Мариян Христов. По-младата генерация е на Тодор Янчев, Светослав Тодоров, Росен Кирилов, Георги Чиликов, Христо Янев и Александър Томаш.

В момента от всички единствено Янев и Томаш водят отбори в елита - съответно "Нефтохимик" и "Верея", но са във втората част на класирането. Изпитът на звездите бе съставен от курсова работа, анализ на мач и тактически въпроси. Резултатите ще бъдат обявени през следващата седмица, но едва ли някой от последните любимци на българските фенове ще падне зад борда.

През последните години отборите в елита редовно използваха специалисти без лиценз. Но тази практика отпадна по настояване на треньорската комисия. В момента няма нито един чужд треньор в елитната ни дивизия. Но първенството започна с Любко Петрович начело на "Левски", Стевица Кузмановски в "Монтана", Александър Тарханов в "Славия" и по-късно Едуард Йорданеску в ЦСКА. Всички те обаче се разделиха доброволно или не с постовете си. Тепърва ще видим кой от новите притежатели на лиценз "Про" ще получи право да се докаже.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ