Последните бюлетини напуснаха печатницата на БНБ

Снимка: БГНЕС

Последните бюлетини за вота за президент и вицепрезидент тръгнаха с охрана от печатницата на БНБ преди изборите в неделя. Те са предназначение за София град и София област. В охраната по време на транспортирането им са ангажирани служители на ГД "Национална полиция".

Има график, в който са определени дните, направленията и маршрутите за съпровождане на изборните материали от печатницата на БНБ до областните администрации и районните избирателни комисии (РИК) в страната.

Сформирани са екипи от служители на ГД „Национална полиция“ и областните дирекции на МВР. Съпровождането на автомобилите с изборните книжа се осъществява при завишени мерки за сигурност, водени от пилотна кола и сериозна охрана, информира БГНЕС.

Самото извозване на бюлетини за изборите за президент и вицепрезидент започна още на 27 октомври и приключва днес. Тази сутрин последните книжата и бюлетините за избор на президент и вицепрезидент бяха товарени и извозени от печатницата на БНБ към областната администрация на София град и София област.

„Представителите на съответната областна администрация идват в печатницата на БНБ, приемат си бюлетините по опис, подписват се протоколи, натоварват се на определеното транспортно средство, след което се тръгва по маршрута за извозването от печатницата на БНБ до съответната областна администрация с организиран полицейски съпровод”, обясни инспектор Любомир Чанков от Главна дирекция „Национална полиция”.

В печатницата на БНБ се правят само книжата и материалите за избор на президент и вицепрезидент. Охраната с полицейски служители от жандармерия или от съответната областна дирекция е по целия маршрут от началната точка до крайната дестинация.

"Охраната е организирана от полицейски служители на Дирекция "Жандармерия", Столична дирекция на вътрешните работи и Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, град София. Те ще поемат транспортните средства с бюлетините от печатницата и ще бъдат ескортирани и охранявани до базите на печатница "Демакс", където ще се извърши следващо доработване и окомплектоване с окончателния брой на необходимите книжа, след което ще бъдат извозени до областните администрации и Районните избирателни комисии за София-град и София-област", обясни инспектор Любомир Чанков от Националната полиция пред БНР.

Полицейските служители поемат охраната на бюлетините в момента, в който камионът бъде натоварен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България