Последният робовладелски кораб открит в САЩ

Дървеният плавателен съд е превозвал 110 души, взети от кралството на Дахоми, понастоящем известно като западноафриканската държава Бенин.

Екип учени от американския щат Алабама са открили останките на „Клотилда”, последният известен кораб превозвал роби между Африка и Америка, предаде „Дойче Веле”. На последното си плаване през 1860 г., дървеният плавателен съд е превозвал 110 души, взети от кралството на Дахоми, понастоящем известно като западноафриканската държава Бенин.

Корабът е плавал незаконно, след решението на Конгреса на САЩ през 1807 г. да криминализира търговията с роби. Инцидентът довел до потапянето на „Клотилда”, възниква в навечерието на Американската гражданска война, когато собственик на плантация се обзалага, че може да докара нови роби от Африка, въпреки забраната.

Всички африканци на борда оцеляват пътуването и след войната се заселват в околностите на град Мобил, за да основат гетото наречено „Африкатаун”. Корабът „Клотилда” е бил запален и потопен нарочно в делтата на река Мобил, която излиза в Мексиканския залив малко след пристигането си в Алабама.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят