Последно сбогом на Николай Николаев - бате Николай

Николай Николаев, Бате Николай

В Народния театър „Иван Вазов” десетки се сбогуваха с актьора Николай Николаев - бате Николай, който почина на 77 години. В последните години той беше известен като клоуна Професор Коко, който веселеше малките пациенти в болница "Пирогов".

Колегите Павел Попандов, Васил Стойчев, Георги Мамалев и Георги Кукудов споделиха пред БНР:

„Да върнеш усмивката на лицата на болни дечица, когато ти самият си тежко болен и с наранена незаслужено душа, това го могат малцина. Това направи Николай. Той беше един от тези малцина. Светла му памет“.

„Безкрайно ми е мъчно, това е последната загуба от поредицата. Лека му пръст“.

„Това беше един от най-етичните актьори в Народния театър“.

„Живеехме заедно, когато снимахме "Оркестър без име". Много интересна личност, много верен и много топъл приятел. Винаги обичаше да събира у тях гости“.

„С Кольо се знаем именно от студентските години. Николай беше за мен, както казват човекът оркестър, той беше човекът театър“.

Бате Николай завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Кръстьо Мирски през 1965 г. Играе в Народния театър. Има много роли и в киното. Изявява се и в цирка. Особена популярност му носи детското телевизионно предаване „Сладкарница Захарно петле”. В последните години се грижи за настроението на малките пациенти на „Пирогов” като клоуна Професор Кокоот „Клиниката по смехотерапия”.

През 2015 г. Николай Николаев е удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век” за принос в изкуството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България