Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

Посолството на САЩ в Прищина подчерта, че постигането на споразумение за нормализиране на отношенията е в ръцете на Косово и Сърбия, но предупреди преговарящите от двете страни, че „не разполагат с неограничена свобода на действие“, предава македонската информационна агенция МИА.

В отговор на въпрос на изданието Gazeta Express по повод идеите за промяна на границите, от американското посолство в Косово изразиха очакванията си Прищина и Белград да постигнат стабилен договор, който няма да предизвика напрежение на Балканите.

„Косово и Сърбия трябва да постигнат споразумение, което е справедливо, обстойно и няма да създаде нестабилност в някоя от страните или в региона, се казва в отговора на посолството. Освен че няма да бъде допуснато пространство за планове, които ще доведат до дестабилизация, представителите на Вашингтон ясно подчертават, че двете страни няма да имат неограничена свобода при вземането на решение за съдбата на техните държави.

„Ще следим много сериозно и внимателно какво ще се споразумеят страните. Това не означава неограничена свобода на действие“, гласи отговорът на американската дипломатическа мисия.

Според прищинските медии, Вашингтон обявява позицията си след сравнително дълъг период на мълчание, който остави пространство за спекулации в косовските и сръбските медии за тайни планове за подялба на Косово, договорени между представители на близкото обкръжение на президента на САЩ Доналд Тръмп и определени кръгове в Русия.

Посолството на САЩ в Прищина отрече подобни спекулации и се присъединя към европейските страни, които осъдиха предложението за „корекция на границите", насърчена от косовския президент Хашим Тачи. Идеите на Тачи получиха индиректна подкрепа и от представители на Белград. В последните дни държавният глава на Сърбия Александър Вучич също заговори за необходимостта от „демаркация“ на границата с Косово. Подобни идеи сподели и първият дипломат на Белград Ивица Дачич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа