Посредници събират данни за тол таксите

Камионите без бордови устройства се движат по зададена карта

Превозвачите плащат аванс, ако се отчитат към пътната агенция

Тировете могат и да наемат уредите за отчитане на километрите

Два вида посредници между пътната агенция и ползвателите на родните шосета се въвеждат с новата наредба, с която се определят правилата за функциониране на тол система. Единият вид доставчици само ще отчитат данните за изминатите километри от камионите и автобусите, а вторите ще събират и дължимите такси от своите клиенти и от своя страна ще се разплащат с пътната агенция. Ползвателите на пътната мрежа могат да предоставят данните за изминатите от тях километри директно на Агенция “Пътна инфраструктура” или чрез двата вида доставчици, става ясно от документа. Ако изберат първия вариант обаче ще трябва да заплатят аванс за ползването на пътната мрежа. Бордовите устройства ще могат да се регистрират в пунктовете на ведомството.

Агенцията ще предостави възможност на водачите не само да си купят бордни устройства, но и да наемат такива.

Тези водачи на тирове или автобуси, които не разполагат с бордни устройства или такива за спътниково позициониране ще могат да пътуват по предварително платен маршрут. За целта ще получват карта с пътя, който трябва да изминат, като няма да имат право да се отбиват от трасето. В маршрута предварително се посочват и междинните точки, като те не могат да са повече от четири на брой.

Доставчиците, които ще играят ролята на посредници между превозвачите и пътната агенция, ще бъдат вписвани в национален регистър, ще практикуват на територията на предварително определен район и ще трябва да отговарят на редица условия. Те ще трябва да докажат финансовата си стабилност, да разполагат с квалифициран персонал, да не са обявени в несъстоятелност. Доставчиците ще представят и банкова гаранция, а освен това са задължени да сключат и професионална застраховка с минимален лимит от половин милион лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес