Посрещат император Каракала на третото издание на Античния римски фест „Нике – играта и победата”

Античният римски фестивал „Нике – играта и победата” тази година отново ще събере гости от България и чужбина на своето трето по ред издание. Фестът ще се проведе на 25-ти и 26-ти август в архитектурния резерват Никополис ад Иструм.

В първия ден организаторите са подготвили изключително богата програма. Още в 10ч. започват занаятчийски пазар, ателиета за демонстрации на римски настолни игри, римска мода и прически, игра с публиката. Ритуали ще пресъздадат основаването на града, след което зрителите ще се насладят на демонстрация на екипировка, бойни построения и битки, римски процес, робски пазар и гладиаторски боеве. Тържествено ще бъде посрещнат император Каракала, след което ще бъдат демонстрирани спортни игри, учредени от него .

Римска кухня и демонстрации ще представи мастър шеф Радослав Машков.

Вечерното шоу от 20 ч. ще предложи античен театър и рецитал на антична поезия, както и концерт на група „ Ериней” със старинни музикални инструменти и музикални изпълнения на латински и старогръцки език.

В неделния втори ден от фестивала ще бъде представена късноантична възстановка – епизод от римо-готските войни и представяне на мисионерската дейност на Вулфила. Сценарист на възстановката е Владимир Попов.

Организатори на мащабния Античен фестивал „Нике – играта и победата” са Сдружение „Бъдеще за Никюп”, Община Велико Търново, РИМ Велико Търново, Кметство с.Никюп и Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” – гр.София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони