Поставиха под запрещение ловец с необратими травми на мозъка след прострелване в главата

Предстои изготвяне и внасяне на обвинителен акт срещу колегата, причинил тежките травми

46-годишен ловец от Търговище, прострелян в главата по време на излет и получил необратими травми на главния мозък, е поставен под пълно запрещение и делата му ще се движат от съпругата му. Това постанови съдът в Търговище по искане на жената, която се грижи сама за съпруга си и двете им дъщери. Тя ще го представлява и по делото за причинените му тежки травми, които са го приковали безпомощен на легло. Пострадалият можел да контактува с поглед и кимвания, да произнася едносрични думи шепнешком, но не можел да говори и не разбира чуваната реч. Била нарушена психичната му годност. Уврежданията били необратими и мъжът не можел сам да се грижи за себе си, става ясно от материалите по делото.

Ловецът А.А. станал жертва на „приятелски огън” при лов на 8 октомври миналата година в землището на село Любичево. Бил намерен прострелян в главата от колегите му от дружинката. Първоначалната версия, лансирана и от участници в лова, била, че вероятно се е наранил сам. Говореше се за рикошет на бренеке при лов за диви прасета. Разследването и експертизите обаче показали, че е попаднал на пътя на изстрел от движещ се в съседство колега. При това стрелбата е била със сачми тринайсет нули, каквито било забранено да се ползват. Една от тях заседнала в мозъка му и не подлежала на изваждане, коментираха запознати.

Раненият тогава беше транспортиран в състояние на кома в болница във Варна и оцеля по чудо, но с тежки увреждания.

„Според лекари състоянието му сега е подобно на будна кома и човекът е напълно безпомощен. През тези месеци съпругата му нито можеше да тегли пари да се грижи за него, нито да се разпорежда с имущество. Няма как да му се предявят и материалите по делото за прострелването му и това наложи мъжът да бъде поставен под запращение. Имат две дъщери. Едната е студентка, а другата ученичкаи ситуацията е много тежка”, казаха запознати със случая.

От прокуратурата съобщиха, че предстои изготвянето и внасянето на обвинителен акт срещу стрелеца, довел мъжа до това състояние. Не разкриха подробности.

Според участници в лова колегата, прострелял 46-годишния ловец, се оказал негов приятел. Двамата вървели на една линия, когато чули шум от животно, но нямали видимост помежду си и така станала белята.

Коментира се още, че имало множество нарушения при провеждане на лова.

Пушките на всички били конфискувани тогава за експертизи и се оказало, че не един и двама са ползвали забранен размер сачми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България