Поставят паметник на скулптора Петко Задгорски в Бургас

На снимката: Велин Задгорски, син на създателя на един от символите на Бургас - паметникът на Пушкин в Морската градина

Паметникът на именития бургаски скулптор и художник Петко Задгорски ще бъде разположен на метри от неговото известно творение - скулптурата на Пушкин в Морската градина, любимо място за срещи и отмора на жителите на града.

„Бургас е красив град и се развива прекрасно. Баща ми беше много скромен човек и много обичаше морето. Благодаря за това внимание", коментира синът на Петко Задгорски- Велин Задгорски, който пристигна в морския град специално, за да проведе няколко важни срещи във връзка с изграждането на бюст-паметника.

Най-забележителното дело на Петко Задгорски (1902-1974 г.) в Бургас е паметникът на Пушкин в Морската градина. Монументът е открит през 1952 година.

В града край морето,Задгорски е бил учител по рисуване. Сред неговите ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. От 2004 г. е почетен гражданин на Бургас.

Паметникът ще стане факт до края на тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България