Постижение на топ фризьорка от Пазарджик вписано официално в Книгата с рекордите на „Гинес”

Топ фризьорката от Пазарджик Ваня Иванова получи в понеделник късно вечерта чаканата повече от 7 месеца новина, че нейното постижение за най-много вдигнати коси в рамките на 8 часа е официално вписано в Книгата с рекордите на „Гинес”.

На 4 декември 2016 г. Ваня Иванова направи 330 прически пред очите на журито, а видеокамери снимаха събитието в спортната зала „Васил Левски” в Пазарджик от 3 различни ъгъла, за да документират уникалното постижение.

Прическа № 304 талантливата фризьорка направи на дъщеря си, а последната прическа под №330 бе за собственичката на българо-италианската фирма за козметични продукти „Кристиан оф Рома” Елена Кристиано, която подкрепи опита й за световен рекорд. Ваня Иванова си бе поставила предварително за цел да вдигне 305 коси средно за минута и половина, но го постигна много преди изтичането на осемте часа, но реши да продължи без почивка, без да се храни, като само от време на време отпиваше по глътка вода.

Признанието от „Гинес” дойде доста по-късно от очакваното, тъй като официален отговор трябваше да дойде още в края на месец май 2017 г. , като се оказа, че няма предишен рекорд в тази категория и фризьорката от Пазарджик всъщност е поставила такъв в съответната категория на „Гинес”. Оттам са направили свое обстойно проучване как е протекло всичко, преди официално да признаят уникалния рекорд на 10 юли (понеделник) – 330 прически, направени за 8 часа.

Ваня Иванова решава да се пробва, след като преди 6-7 години прочита, че руската й колежка Анна Михайлова е направила 309 прически за 12 часа, но впоследствие се оказва, че такова постижение не е регистрирано никъде. „Все пак трябва да съм благодарна на Анна Михайлова, защото благодарение на нейната лъжа станах наистина много бърза”, коментира Ваня Иванова, която издаде благотворителен календар за 2017 година, а събраните приходи от продажбата му дари за лечението на получилия тежка травма в гръбначния стълб бивш джудист Георги Огнянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България