Постоянен арест за двама холандци, арестувани с 16 тона прекурсори за амфетамини

Снимка: Архив

Варненският окръжен съд Окръжен съд – Варна наложи постоянна мярка „задържане под стража“ на 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П.- граждани на Кралство Нидерландия, обвиняеми за това, че в периода 26 януари 2017 до 16 март 2018 г. са осъществявали контрабанда на три вида прекурсори с общо тегло 16,222 тона.

Според обвинителният акт чрез фалшиви документи двамата внесли през митнически пункт Варна-Запад три пъти суровината за производство на амфетамини. Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна. Наркосуровината била декларирана като почистващ препарат за прозорци, посочиха от пресслужбата на съда.

Престъплението, в което са обвинени Курт М. и Робърт П. е тежко по смисъла на закона, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба от 200хил. до 300 хил. лв.

Защитата на Курт М. поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че той има постоянен адрес в Бургас, както и 3 собствени предприятия в морския град и ако остане в ареста не би могъл да ги управлява. Адвокатът на 55-годишния холандец изтъкна, че той страда от диабет и има нужда от лечение, поради което поиска „домашен арест“. Защитата на вторият обвиняем Робърт П. също поиска по-лека мярка за неотклонение, защото мъжът трябвало да се грижи за трите си деца, а и очаквал четвърто.

Като разгледа всички събраните до момента гласни и писмени доказателства, включително и тези събрани чрез СРС, протоколи от претърсвания и изземвания, съдът прецени че съществува обосновано подозрение Курт М. и Робърт П., да са автори на деянието. Предвид реалната опасност лицата да се укрият или да извършат друго деяние, съдът определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Решението може да се обжалва пред Апелативен съд–Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право