Постоянен арест за надзирател синдикалист, пускал затворник на разходка

Бившият командир на отделение при затворническото общежитие във Варна и синдикален лидер Николай Тонев ще дочака процес зад решетките. Това определи окончателно Варненският апелативен съд, който потвърди най-тежката мярка за неотклонение, наложена на Тонев от окръжните магистрати, както и домашния арест на колегите му Стоян Петров и Милен Добрев.

На 19 юли тримата бяха задържани и обвинени за това, че от 31 май до 18 юли са пускали нееднократно затворник на разходка из града. Според прокуратурата надзирателите нарушавали служебните си задължения, за да си набавят облага, за което законът предвижда лишаване от свобода до 5 г. Като командир Николай Тонев не е имал право да пуска след 18 ч нито един от настанените в затворническото общежитие, нито да разпорежда на колегите си на вишката или портала да сторят това, стана ясно на заседанието на съда, но което надзирателите обжалваха мерките си за неотклонение.

Тримата са изградили стройна организация, за да нарушават закона в полза на автокрадеца Искрен Маринов, осъден през март 2017 г. от Пловдивския военен съд на 6 г. и 8 месеца затвор за кражби на 19 луксозни коли по морето, счете съдът. В залата стана ясно, че Маринов бил наказван и зад решетките за лоша дисциплината. Прокуратурата депозира и нови свидетелски показания, според които Николай Тонев има и други нарушения по служба. Има риск, ако са на свобода, той и другите двама участници в схемата да окажат въздействие върху свои колеги или свидетели, счете съдът и потвърди домашния арест на Стоян Петров и Милен Добрев. На заседанието стана ясно, че веднага след повдигането на обвиненията, тримата са били уволнени дисциплинарно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право