Пострадала от автобусната катастрофа в Сърбия: Щом всички сме живи, това е малкият дявол

Снимка: Архив

Шофьорът внезапно е загубил управление над превозното средство, ударил се в крайпътен стълб и се преобърнал

Трима българи остават в болница в Сърбия сред катастрофата на автобус с наши туристи.  Инцидентът стана на магистралата между Ниш и Белград.

Няма опасност за живота им. Те са с травми – счупвания на крайници и на ключица. Останалите пътници бяха освободени, те са с охлузвания. Катастрофата е станала малко преди 10 ч., на магистралата „Ниш – Белград”, автобусът е пътувал от Бургас към Босна и Херцеговина на екскурзия.

Шофьорът внезапно е загубил управление над автобуса. Той се е ударил в крайпътен стълб и се е преобърнал. Сръбските власти са реагирали много бързо, изпратени са линейки и пожарни, които са транспортирали нашите сънародници в болница.

Пробата за алкохол на шофьора е отрицателна. Той е бил отпочинал, седнал е зад волана минути преди това.

Цветанка Желева е сред най-тежко пострадалите в катастрофата – със счупена ключица и охлузвания по тялото. Ще остане в болницата поне три дни. По време на пътуването жената била задрямала.

„Щом всички сме живи и с не много тежки наранявания, наистина малкият дявол. Който беше добре, започна да излиза от автобуса. Имаше хора, които махнаха предното стъкло, за да може по-лесно да излезнат оттам, но аз просто изчаках, защото бях затисната от друга жена и изчаках да дойде бърза помощ”, разказа тя пред БТВ.

В този момент е нямала колан. Други пътници обаче са имали.

В автобуса пътували 19 души. 10 от тях са приети в болницата в Чуприя и са освободени след преглед.

На мястото на инцидента пристигнали 3 линейки, 3 пожарни и 4 крана. Направена е алкохолна проба на шофьора, иззета е и картата на тахографа. Сръбските полицаи не са установили никакви нередности. Шофьорът бил отпочинал. Качил се зад волана само 50 километра преди това.

Вторият шофьор на рейса няма никакво обяснение за случилото се. Колегата му бил опитен шофьор.

„Според мен се забля или нещо се случи. На абсолютно равен участък на магистралата. Този участък сигурно има един километър прав, равен. Айде кажете ми как се обръща микробус”, каза той и добави:

„Направо и аз не мога да проумея. Изгуби, само видяхме как колата отиде в зеленото, зави рязко волана, той спря, излезе на асфалта, падна на една страна и се сурна 4-5 метра и това беше”.

Групата без тримата пострадали пътници продължи екскурзията си към Босна и Херцеговина.

На място пристигнаха и посланикът ни в Сърбия Радко Влайков, както и вицеконсулът. Те се срещнаха с пострадалите българи и им оказаха необходимото съдействие.

Сънародниците ни ще останат в болницата поне още три дни, а фирмата, която е организирала екскузията обеща да ги прибере към България на връщане след като приключи екскурзията им в Босна и Херцеговина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България