Пострадала при катастрофа моли да не съдят шофьора

Снимка: Архив

Бизнесменът е осъден на 8 месеца лишаване от свобода и му взимат книжката за година и половина

Пострадала при катастрофа е поискала от съда да бъде прекратено наказателното производство срещу шофьора, който й причинил две средни телесни повреди и трайно затруднение на движенията за около половин година. Това става ясно от мотивите по присъда, произнесена срещу известен бизнесмен от Търговище, познат заради нашумяла присъда за измама и конфискация на имущество в полза на държавата.

Инцидентът, при който водачът с „Фолксваген Туарег” е блъснал 61-годишна жена на пешеходна пътека в Търговище, стана на 13 февруари миналата година, към 18 часа. Жената е била ударена на средата на пешеходна пътека на ул.”Трети март”. Получила е фрактури на лявата бедрена кост, над коляното с костен откъс, което ѝ е причинило трайно затрудняване движението на левия крак за срок от близо 5-6 месеца, както и счупване на дясната седалищна и дясната срамна кости на таза. Това ѝ е причинило затрудняване на движението на десния крак, пише в решението и мотивите.

Даденият на съд бизнесмен заявил, че разбира в какво се състои обвинението и изказал съжаление за настъпилия инцидент. Дал обяснения, в които, като причина за инцидента, изтъкнал липсата на знак, предупреждаващ за пешеходна пътека, лошата видимост и поведението на пострадалата пешеходка.

Тя била конституирана, като частен обвинител в процеса. Пред съда депозирала нотариално заверена декларация, с която изразявала желанието си наказателното производство срещу водача да бъде прекратено. В съдебно заседание поддържала така подадената декларация и отново молила съда да прекрати производството.

Районният съд в Търговище обаче е постановил ефективна присъда от 8 месеца лишаване от свобода, при общ режим на изтърпяване на наказанието. Лишава водача от право да шофира за срок от 18 месеца от влизане в сила на присъдата.

„Подсъдимият е многократно осъждан, включително и на ефективно лишаване от свобода за повече от една година, и към момента на извършване на деянието, не е реабилитиран. Притежава свидетелство за правоуправление от 1982 г. В сектор КАТ има регистрирани 14 влезли в сила наказателни постановления за нарушения на правилата за движение по пътищата, всички преди 2012 г.”, пише в мотивите, които са публикувани преди дни. Там се посочва, че спрямо него не са налице предпоставките на чл. 66 за отлагане на наложеното наказание.

Осъденият водач трябва да плати близо 700 лв. разноски за експертизи и вещи лица.

Присъдата не окончателна и вече има внесена жалба пред Окръжния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право