Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола

Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Направен е само за 16 месеца

В сградата има два пъти повече тоалетни от необходимото

Пентагонът е една от най-популярните сгради в света, но не само защото символизира американската армия. Мнозина смятат, че тази „крепост” крие много тайни и именно в нея са взети някои решения, които са променили света. Историята на създаването на грандиозната постройка, може би най-известната в Америка, поражда редица въпроси. Защо е избрана такава причудлива форма - обикновен петоъгълник? Нещо мистично и мистериозно лъха от сградата.

Избухването на Втората световна война изисква правителството на САЩ да привлече допълнителни кадрови ресурси. В старите постройки не може да се разгърне целият военен апарат на държавата и 32-годишният президент Франклин Рузвелт разпорежда изграждането на нова сграда.

Огромното съоръжение е проектирано от американския архитект Джордж Бергстром по поръчка на армейското командване. Архитектът е изправен пред задачата да изгради широка, но ниска сграда, в която да се настанят до 40 хиляди служители на военните и военноморските служби.

Строителството започва на 11 септември 1941 г. и завършва още през януари 1943 г. Това е нечувано, нужни са само 16 месеца, за да се извърши най-амбициозното военно строителство. То струва на американската хазна почти 80 милиона долара по цени от 1943 г.

Пентагонът се намира в Арлингтън, предградие на Вашингтон, на брега на река Потомак. Петоъгълната форма на сградата е съобразена с плана на района. Земята, върху която е направено строителството, е очертана от пет пътя, някои от които се пресичат под ъгъл 108 градуса. И това е ъгълът на изграждане на обикновен петоъгълник - на гръцки - „пентагон”.

Какво е интересно за Пентагона като архитектурна структура. Това е най-голямата офис сграда в света. Общата му площ е над 343 хиляди квадратни метра. Конструкцията се състои от пет пететажни пръстена и единадесет свързани помежду си коридори с обща дължина над 30 километра. Тази форма е много ергономична. Всеки служител на военния отдел, а днес те са около 25 хиляди, може да обиколи периметъра на сградата за 7-10 минути. Диагоналите на петоъгълника образуват пентаграма, а точките на пресичане на диагоналите в правилния петоъгълник са точките на „златно сечение”, които образуват друг петоъгълник, и т. н. до безкрайност. Пентагонът и затворената в него пентаграма е и символ на прочутия мистичен съюз, основан от Питагор.

Според древногръцкия мислител Платон най-съвършеното геометрично тяло е додекаедърът (тяло с 12 стени, всяка от които е правилен петоъгълник - б. а.). Според философа, именно додекаедъра „Бог използвал да планира Вселената като модел”. Между другото, през 2003 г. НАСА предположи, че Вселената е набор от повтарящи се додекаедри. А има една интересна теория на конспирацията, която твърди, че сградата на петоъгълника е само видимата част на додекаедъра, скрит под земята.

Много астролози твърдят, че изграждането на тази постройка не е минало без съветите на специалисти в тази област. И не е изненадващо, защото между началото и края на строителството има определена „звездна” закономерност. При започването на строителните дейности Марс, планетата на войната, е в знака на Овена, а в края - в Скорпион, и е в екзалтация (максимална сила). И след като Пентагонът започва да работи, военните операции на САЩ през Втората световна война са изключително успешни.

Датата 11 септември е неразривно свързана с историята на Пентагона. Именно на този ден през 1941 г. започва строежът на сградата, през 2001 г. е нападнат от „Боинг”, а през 2002 г. е пуснат отново в експлоатация. Някои теоретици на конспирацията твърдят, че в „живота” на Пентагона трябва да има още два съдбоносни 11 септември, така да се каже, за завършване на петоъгълника.

Самото строителството продължава 491 дни. Ако съберем тези числа според питагорейския метод, получаваме: 4 + 9 + 1 = 14 = 1 + 4 = 5 - броят на страните на петоъгълника. И ако ги умножим, тогава 4x9x1 = 36, и ако изчислим сумата от цели числа от 1 до 36, тогава получаваме 666 - така нареченото „число на дявола”.

Защо това здание има само пет приземни етажа? Първо, от икономическа гледна точка - спестяването на стоманени конструкции, което е логично и оправдано във военно време. Второ, целта на ниската сграда е да не разваля гледката към Капитолия. Още два етажа са под земята.

Във вътрешността на пръстена е разположен двор с площ над 20 хиляди квадратни метра. В централната му част има кафене, също с формата на петоъгълник. Днес Пентагонът по същество е малко градче със собствени магазини, ресторанти и представителства на големи банки.

Интересното е, че сградата на министерството е модернизирана само веднъж. Системите за вентилация и отопление са подобрени. Инсталирани са допълнителни компютърни сървъри, тъй като Министерството на отбраната на САЩ постоянно е изложено на кибератаки.

Когато се правят екскурзии около Пентагона, на посетителите винаги им се споменават някои пикантни факти за тази толкова важна за Щатите сграда. А именно - в нея има два пъти повече тоалетни, отколкото изискват установените санитарни норми. Причината е, че през 1942 г. расовата сегрегация в страната процъфтява. Затова са направени отделни кабинки за „белите” и „цветнокожите” служители на министерството. Но по настояване на Рузвелт на вратите няма съответните обозначителни табели. Поради това днес в Пентагона има 284 тоалетни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл